El Museu d´Història de Catalunya conservarà, partir d´ara, el mocador del president de la Generalitat Lluís Companys que la seva propietària, Mercè Solande, va lliurar a l´alcalde de Solsona, David Rodríguez. Solande va fer entrega de la peça al batlle solsoní l'octubre passat quan Rodríguez va prendre possessió de l'acte de diputat al Parlament de Catalunya.

La cessió del mocador es va escenificar a finals de la setmana passada en un acte en què hi van participar la donatària i l'alcalde, a més de la nova directora del Museu d´Història de Catalunya, Margarida Sala i la restauradora Mariona Companys, qui casualment és la reneboda del President assassinat.

Rodíguez i Solande van declarar a la sortida de l'acte que el museu és el lloc idoni per conservar aquest autèntic fragment de la història nacional, una peça que a Companys li va caure de la butxaca de l´americana el dia que va ser detingut en declarar l´Estat Català, el 6 d´octubre de 1934. El pare de Mercè Solande, que aleshores era un dels secretaris del president, va plegar de terra el mocador amb la intenció de retornar-li, però ja no el tornaria a veure més.

De color gris amb franges blanques i amb les inicials Ll.C. brodades, aquest mocador es troba en molt bones condicions, ja que sempre s´ha conservat plegat i embolicat per la família de Solande. Tal com explica la Mercè, de 68 anys, d´aquesta forma ha tingut cinc canvis de domicili entre Barcelona i Solsona, on ella es va traslladar a viure el 1982.

El dia que el mocador va tornar al Parlament

Mercè Solande va voler obsequiar amb el mocador l´alcalde solsoní per desitjar-li sort en la seva nova faceta de diputat. Per la seva càrrega simbòlica, David Rodríguez va lluir-lo a la cambra catalana el 26 d´octubre davant la sorpresa de la resta de parlamentaris.

A partir d´ara, aquesta peça entrarà a formar part de les col·leccions del Museu d´Història de Catalunya, on serà dipositada a la reserva de tèxtils desplegada sobre un cartró de conservació. De moment, segons afirma Margarida Sala, no està previst que s´exposi al públic, perquè caldria habilitar-ne una vitrina especial, si bé no es descarta que pugui formar part d´exposicions temporals.