Càritas Arxiprestal de Solsona-Morunys ofereix, des de fa més de 10 anys, un servei d'assessorament legal a les persones immigrants que podria tenir els dies comptats si l'entitat no troba la manera de fer front a una despesa que els suposa un dèficit que s'arrossega des de fa 5 anys. Josep Montanyà, president de Càritas Arxiprestal a Solsona, ha explicat a Regió7 que és un servei que existeix en poques poblacions, i que es va posar en marxa quan es va valorar que seria beneficiós per a les persones nouvingudes pel fet que Solsona és lluny de Lleida.

Es tracta d'una advocada especialista que ofereix ajuda per dur a terme els tràmits necessaris per obtenir el NIE, un permís de treball o la targeta de residència, entre d'altres. A l'inici, aquest servei "estava finançat en part per una subvenció de la Generalitat, i per l'altra, pel Consell Comarcal". Això cobria el 80% de l'import del sou de l'advocada, que assessora els nouvinguts un dia a la setmana. El 20% restant tampoc no era un problema, segons Montanyà: "en aquell moment, les obres socials de les Caixes disposaven de recursos per a serveis com el nostre". Però la situació va canviar, i la subvenció que rebien de la Generalitat "s'ha quedat sota mínims", diu Montanyà, i l'any 2011 "el Consell ens va dir que no ens podien continuar donant la subvenció". Amb la desaparició de les Obres Socials, gairebé el 100% de la despesa que genera el servei, "entre 12 i 15 mil euros", segons el president, l'assumeix la mateixa entitat. Montanyà explica que, "afortunadament, teníem recursos perquè vam rebre un llegat de 50.000 euros i els hem anat administrant bé i hem pogut sobreviure", però la situació ha empitjorat.

Fa uns dies, la junta directiva de l'entitat es va reunir amb la presidenta del Consell Comarcal per exposar-li la situació i demanar-li ajuda per fer front a les despeses. "Li vam portar el detall dels municipis d'on provenen les persones que atenem", explica Montanyà, "perquè vegi que donem servei a tota la comarca i de vegades a persones d'altres comarques, també". Sara Alarcón, presidenta del Consell Comarcal, afirma que és molt difícil que es pugui recuperar la subvenció que l'ens comarcal donava a Càritas, perquè "el pressupost del Consell és per delegació i no hi ha cap partida destinada per a aquest tema", però es va comprometre a fer el possible per trobar els recursos perquè el servei pugui continuar.

En el darrer Consell d'Alcaldes del Solsonès es va explicar el servei als batlles i se'ls va demanar la seva implicació, atès que alguns veïns dels seus municipis també se'n beneficien.