L'excés de població d'espècies de fauna silvestre als boscos catalans ha fet saltar l'alerta del sector ramader, principalment el de les comarques de muntanya. L'augment d'exemplars d'animals depredadors genera problemes als pagesos que mantenen les seves explotacions al Solsonès, el Berguedà, algunes parts del Bages i també al Pallars, entre d'altres: cada cop més voltors, cabirols, senglars o guineus ataquen els seus bestiars per alimentar-se. Volen deixar clar que no estan en contra de l'existència de la fauna salvatge però sí que creuen que cal controlar-ne la població per evitar els atacs als seus ramats de vaques, ovelles i cabres, cada vegada més freqüents.

El representant sindical d'Unió de Pagesos al Solsonès, Ramon Sala, explica que la percepció del sector ramader és que des de la Generalitat s'està apostant, en els darrers anys, per reintroduir noves espècies protegides. "Hi ha una inversió de diners molt elevada en aquestes accions i es venen com a molt positives per a Catalunya des de l'administració, però en cap cas s'ha tingut en compte l'opinió dels que vivim i treballem al territori". En aquest sentit, Sala creu que "caldria pensar més en els pagesos que apostem per mantenir la nostra activitat en territoris petits i despoblats on garantim una certa activitat econòmica". Sala assegura que la sobreprotecció d'aquestes espècies i la proliferació d'exemplars no els ajuda. Al contrari, els perjudica.

En el mateix sentit s'ha posicionat Joan Pallissa, president de Grup de Sanejament Vaquí del Solsonès (GRUSVAS), que aplega un centenar d'explotacions amb prop de 5.000 caps entre vaques i vedells. Segons Pallissa, aquesta problemàtica es una preocupació que va in crescendo. "Cada cop hi ha més exemplars d'aquestes espècies, i per tant, cada vegada tenen menys menjar, per tant, ataquen el que troben i els nostres ramats en són víctimes", ha relatat. A més, denuncia que "aquests animals també són un perill per a la transmissió de malalties al nostre bestiar". Pel que fa a aquest tema, ha recordat que els ramaders es veuen obligats a seguir una normativa sanitària "molt estricta", que a vegades es veu afectada per culpa de l'existència d'aquests animals silvestres.

Sala i Pallissa asseguren que des del sector fa temps que s'exigeixen solucions a l'administració, tot i que lamenten que, de moment, no han rebut cap resposta efectiva per posar-hi remei. "Nosaltres demanem que hi hagi un control d'aquestes espècies perquè, des del nostre punt de vista, n'hi ha massa exemplars", asseguren. "Caldria fer campanyes de captura i decidir què se'n fa", afegeixen. Per altra banda, també denuncien que "els pagesos que patim atacs d'aquests animals i intentem rebre la indemnització pels danys, tenim molts problemes per cobrar i demostrar que els atacs han estat produïts per exemplars d'aquestes espècies de fauna salvatge", finalitzen.