El santuari del Miracle va estrenar aquets dijous oficialment la seva nova cafeteria-restaurant, que s'ha ubicat al mateix indret on hi havia l'antic bar, i una nova caldera de biomassa, que donarà servei a la cafeteria i a la Casa d'Espiritualitat. Les obres han estat possibles gràcies a l'aportació de 350.000 euros que ha fet l'abadia de Montserrat, comunitat que s'ocupa des de fa més de 100 anys de la gestió del santuari.

El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que va ser ahir al santuari per fer la benedicció de les obres de remodelació de diferents espais, va explicar que actualment 4 monjos benedictins de la comunitat montserratina s'estan de manera permanent al Miracle per ocupar-se de l'acolliment de pelegrins, de la gestió dels serveis del recinte i la dinamització de l'espai. Soler també va destacar que per als monjos de Montserrat el Miracle representa un "lloc de silenci i de pau" i que als membres de la comunitat els va bé poder anar de tant en tant al Miracle per trobar "un ritme més calmat per dedicar-nos a l'estudi".

Concretament, la intervenció que s'ha fet a la Casa Gran, un exponent únic del gòtic civil i del barroc català, ha estat l'adequació de l'espai de l'antic bar per situar-hi una cafeteria-restaurant-botiga de producte de proximitat, i la supressió de les barreres arquitectòniques que tenia l'edifici.

El xef que porta la gestió de la cafeteria, la botiga i el restaurant, Manel Casanovas, va explicar que l'establiment no té només finalitats comercials sinó que s'intenta donar-li un vessant social. Per aquest motiu els proveïdors que els subministren "volem que siguin productors locals, gent que està treballant de forma sostenible o bé que tinguin un projecte social al darrere, perquè aquest és el valor que volem posar al davant de tot". En aquest sentit, la botiga comercialitza productes d'Amisol i Riuverd, ambdues del Solsonès, Sambucu, d'Osona, i la cooperativa l'Olivera de l'Urgell.

El pare superior del santuari del Miracle, Xavier Poch, va destacar la importància de les obres que dotaran de més serveis el recinte del Miracle i, sobretot, "perquè el dotarem d'energies més netes amb la instal·lació de la caldera de biomassa".

Tot i que el santuari del Miracle té poca afluència de visitants, Poch va voler fer ressaltar que s'està donant a conèixer cada cop més, i que l'objectiu de la comunitat benedictina és "preservar l'equilibri, perquè el fet que la gent valora més del Miracle és la tranquil·litat, el silenci, un indret de natura molt ben preservat, i hem de mirar que tot això no es perdi i poder continuar oferint aquests valors als visitants".

Les obres de remodelació han anat a càrrec de l'arquitecte solsoní Ramon Padullés, que ha intentat recuperar els espais originals de l'antiga hostatgeria per a la ubicació dels menjadors del restaurant. La Casa Gran també acull les oficines de l'Ajuntament de Riner i, properament, s'hi inaugurarà un nucli d'itineraris del barroc de la comarca del Solsonès.