La moció de mostra de condol de l'Ajuntament de Solsona per la mort de Ramon Llumà

El consistori ha celebrat un Ple extraordinari aquest dimarts 24 de maig

24.05.2016 | 20:45

El Ple de l´Ajuntament de Solsona posa de manifest el seu condol per la pèrdua per malaltia aquest migdia de Ramon Llumà i Guitart, primer alcalde de la democràcia de Solsona, entre el 23 de maig del 1979 i el 14 de juny del 2003.

En primer lloc, en aquests moments de dolor, traslladem el suport i afecte a la seva família i amics. No hi ha reconeixement públic possible que pugui compensar la pèrdua d´una persona estimada.

L´estima envers la ciutat, el comarcalisme i el sobiranisme han estat sempre els estendards que han propulsat la trajectòria personal i política de Ramon Llumà, des que va agafar la vara de comandament del consistori, el 1979. El seu compromís en aquest sentit es va plasmar en 24 anys d´alcaldia per CiU, en l´assumpció de la primera presidència del Consell Comarcal del Solsonès entre els anys 1987 i 1992 i el seu pas pel Parlament de Catalunya com a diputat per Lleida entre el 1999 i el 2003.

Entre les mostres que van fer palmària la seva defensa de la identitat catalana i la lluita constant per les llibertats nacionals, hi ha la seva participació directa en la introducció de la publicació Cavall Fort a Solsona i el diari Avui, del qual fou impulsor a la comarca. Ja com a batlle, va ser un dels promotors del manifest de la campanya Un país, una bandera. Ja en la primera legislatura va protagonitzar un enfrontament amb el governador civil, José Martí Martín, per qüestions lingüístiques i de banderes.

De jove va estar vinculat a l´escoltisme de la mà dels pares Gomis i Roure, claretians als quals cal atribuir els inicis del moviment a la ciutat de Solsona, i en fou el primer cap d´agrupament.

Durant sis mandats al capdavant de l´Ajuntament d´aquesta ciutat, va esdevenir un dels batlles històrics del país i figura clau del sobiranisme. Candidat de retruc a l´alcaldia de Solsona en les primeres eleccions municipals el 1979 per Convergència i Unió, va aconseguir guanyar i mantenir la confiança de l´electorat solsoní durant sis mandats. Entre les obres més destacades realitzades sota la seva batuta, hi ha l´abastament d´aigua i l´impuls de la Mancomunitat d´Abastament d´Aigua del Solsonès; la redacció de les Normes subsidiàries de planejament, que posarien fi al creixement anàrquic de la ciutat; la recuperació del nucli antic; la urbanització de carrers i places, i la construcció d´equipaments municipals propis d´una ciutat capital de comarca, com el complex poliesportiu o el Teatre Comarcal. Així mateix, va tenir un paper clau en la recuperació del Jutjat de Primera Instància i l´obertura de l´Institut de Batxillerat.

El càncer que se li va diagnosticar fa pocs mesos i que no ha pogut vèncer, ha posat fi a una trajectòria política i personal encomiable tant per a la ciutat com per al país. Per això considerem de justícia que aquest Ajuntament li agraeixi oficialment els serveis prestats en l´àmbit públic.

Per aquests motius s´acorda dedicar a l´exalcalde un espai públic de la ciutat i concretar, properament, un acte oficial d´homenatge que faci justícia al seu llegat.

Així mateix, es decreta un dia de dol, des d´avui i fins al moment de les exèquies, que se celebraran aquest dimecres a les cinc de la tarda a la catedral de Solsona. Tal com preveu el Reglament de protocol, honors i distincions del consistori, el pregoner anunciarà avui la defunció de l´exalcalde quan es faci fosc, acompanyat de dos agutzils. D´acord amb la voluntat de la família, el fèretre amb les seves despulles roman instal·lat des d´avui al tanatori fins als moments previs del funeral. Tothom que ho vulgui podrà manifestar-hi mostres de condol per escrit en un llibre de condolences de l´Ajuntament.

A banda d´això, la corporació local autoritza l´exhibició del ball de l´Àliga a efecte de rendir homenatge a Ramon Llumà i Guitart a la plaça Major aquest dimecres just abans del funeral.

David Rodríguez i González
Alcalde-president

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Solsonès

La Fira del Bolet de Solsona planta cara al mal temps
La Fira del Bolet de Solsona planta cara al mal temps

La Fira del Bolet de Solsona planta cara al mal temps

El mercat es va instal·lar a la plaça Major tot i la pluja del matí La resta d'actes i tallers es...

La línia d´ajuts a empreses només ha rebut sis peticions

La línia d´ajuts a empreses només ha rebut sis peticions

La convocatòria de l'Ajuntament de Solsona subvenciona empreses noves i existents i creació de...

Fira del bolet del Solsonès: un certamen per divulgar els coneixements micològics

Fira del bolet del Solsonès: un certamen per divulgar els coneixements micològics

Els més petits podran descobrir diumenge el món dels bolets en un taller impartit per la biòloga...

L´alcalde de Solsona defensa la contractació del criador per a la gestió de la gossera

L´alcalde de Solsona defensa la contractació del criador per a la gestió de la gossera

Rodríguez assegura que el benestar dels animals és la seva prioritat

Ecologistes i animalistes no descarten portar el cas de la gossera de Solsona al Síndic

Ecologistes i animalistes no descarten portar el cas de la gossera de Solsona al Síndic

El nom del nou responsable de l'equipament ha generat malestar entre els defensors dels animals

La Freixera celebra deu anys de la seva posada en marxa

La Freixera celebra deu anys de la seva posada en marxa

L'hotel solsoní va reunir ahir amics, clients i proveïdors i va mostrar l'ampliació i la...

Enllaços recomanats: Premis cinema