Companys, col·laboradors i rivals polítics de Ramon Llumà coincideixen a definir-lo com una persona de fermes conviccions i de caràcter fort. Així, Francesc Xavier Ballabriga, que en va ser amic personal i va compartir equip de govern amb ell, defineix Llumà com "un home valent, de coratge, que et feia sentir molt segur al seu costat". Ballabriga en destaca "la gran intuïció política que tenia, l'afer de les banderes, per exemple, va ser un cop genial per fer veure la ridiculesa del Govern Civil". També valora que "va defensar el seu sentit de país davant de qualsevol circumstància, i som on som gràcies a gent com ell".

Joan Serra, que també va coincidir amb Llumà, parla de l'exalcalde com "un home íntegre i tenaç que feia les coses perquè se les creia". Segons Serra, "la Solsona que tenim des de la democràcia té molt de Llumà".

Jordi Riart, que va ser el successor de Llumà a l'alcaldia de Solsona, defineix el polític solsoní com "un home de compromís, un referent en la política comarcal, molt implicat en la ciutat, la comarca i el país".

Finalment, Marcel·lí Corominas, que va coincidir amb Llumà a l'Ajuntament però com a regidor de l'oposició, parla de Llumà com d'"una persona de llarg recorregut polític molt significativa per a Solsona i el Solsonès, i aquestes coses se li han de reconèixer". Per a Corominas, Llumà "va ser un opositor duríssim en els anys que vam coincidir, però lamento moltíssim la seva pèrdua".