Una de les anècdotes més recordades del que va ser alcalde de Solsona des de les primeres eleccions democràtiques és, sens dubte, la història de la bandera espanyola que no va arribar mai al balcó del consistori durant una festa major i la Diada de l'Onze de Setembre, perquè era a la tintoreria per ser rentada.

Aquests fets van servir per posicionar Ramon Llumà com el nacionalista aferrissat que era i Solsona com a puntal de l'independentisme, gràcies que aleshores, a més, hi havia el bisbe Antoni Deig, també nacionalista, com a cap de la diòcesi.

Llumà és recordat per molts dels assistents al seu funeral d'ahir com un patriota. Així, Francesc Homs, candidat de Convergència a Madrid, per les properes eleccions el definia com "molt amic dels seus amics, en el ter-reny personal era una bellíssima persona i en el terreny polític, un patriota". Homs afegia que l'exalcalde "ho va donar tot per la seva ciutat i pel país i va ser dels pioners a desacomplexar-se a favor de la independència de Catalunya".

En el mateix sentit s'expressava Albert Batalla (CiU), alcalde de la Seu d'Urgell i diputat al Parlament quan deia que "ha estat un referent com a alcalde i com a catalanista". Segons Batalla, "avui en dia tot l'àmbit del sobiranisme està molt estès també en el món municipal, però en aquell moment no ho estava tant i Ramon Llumà va ser un dels precursors del sobiranisme en aquest món dels Ajuntaments".

També el sociòleg Salvador Cardús, que ahir va ser a Solsona per acomiadar Llumà, en parlava en aquests termes "era un gran patriota, amb el seu agosarament quan encara no era habitual plantar cara, amb les seves banderes i les tintoreries, estic convençut que devia ser el primer alcalde que es va atrevir a treure una bandera espanyola del balcó un Onze de Setembre". Cardús, que expressava que havia tingut la sort d'anar tractant amb Llumà, deia ahir que "sempre m'ha semblat una persona íntegra, exemplar i espero que tots podrem seguir el seu exemple".

Al Solsonès, Ramon Llumà va compartir hores de reunions amb altres alcaldes d'una longevitat política com la seva. Així, Andreu Alet, alcalde d'Odèn durant els 24 anys que Llumà va ser a l'Ajuntament de Solsona, "però ell va marxar i jo encara em vaig quedar" diu, parlava de Llumà com d'algú que "destacava per la seva honradesa, sense fer gaire soroll, sabia estar i estava bé amb tothom". Segons Alet, "sempre agradava estar al costat del Ramon".

Qui també va coincidir amb Llumà va ser Ramon Segués, actual president d'Òmnium Cultural del Solsonès. Segués descrivia ahir Ramon Llumà com "un alcalde de poble, una persona propera, però enèrgica, quan convenia sabia posar els punts sobre les is". Segués diu que Llumà va modernitzar la ciutat i va ser artífex de la seva transformació en el que és actualment. També li reconeix una habilitat especial "a l'hora de confeccionar les llistes electorals, sabia on anar a buscar la gent adequada". I s'afegeix a la visió del patriota expressada per gran part dels assistents, "Llumà era un nacionalista de soca-rel, però ell no buscava enfrontaments, era molt murri. El tema de la bandera, per exemple, el va portar d'una manera genial. Va aconseguir que durant molts anys no ens atabalessin amb aquest tema".

En el record dels treballadors municipals del consistori quan Llumà era l'alcalde queda que "era transparent, quan entrava per la porta ja sabies de quin humor estava i això et donava una pista per saber quines eren les coses a tractar aquell dia i quines era millor guardar per a l'endemà".