A partir del darrer trimestre d'aquest any l'Alt Urgell, el Solsonès i la Cerdanya disposaran d'un Equip d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (EAIA) propi. L'equip s'ubicarà a la Seu d'Urgell i donarà servei a les comarques de l'Alt Urgell, el Solsonès i la Cerdanya lleidatana.

Els Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència són recursos especialitzats que treballen amb infància en situació de desemparament o en risc d'estar-hi que se'ls deriva, principalment, des dels serveis socials bàsics. S'ocupen d'elaborar el diag-nòstic, la valoració dels infants i del seu entorn sociofamiliar, i proposen les mesures més adequades per a cada cas.

Fins ara, els casos del Solsonès que necessitaven atenció eren atesos per l'únic equip d'infància que hi ha a les comarques del Pirineu i que es desplaça des de Tremp dos o tres cops la setmana per atendre els casos tant de l'Alt Urgell com de la Cerdanya lleidatana i del Solsonès, i que també donava servei a la resta de comarques de muntanya. El nou equip serà gestionat pel Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell.

L'EAIA que ja existeix actualment s'encarrega dels 174 expedients de nois i noies de les comarques de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Jussà, l'Alt Urgell, el Solsonès i la Cerdanya lleidatana.

Amb la creació del nou equip es pretén dividir aquest territori en dues parts, segons han explicat els serveis territorials del departament. Això suposarà la meitat d'expedients per a cadascun dels equips i l'ampliació de la plantilla en 4 persones.

Dels joves que hi ha al Pirineu en mans de l'EAIA, 77 estan en fase de tutela per la Generalitat, 33 estan en centres residencials i 44 estan en famílies. Els adolescents que estan en centres de la Generalitat són a Lleida o a Vilanova de Bellpuig, ja que el Pirineu no disposa d'un centre propi.