El clúster de la biomassa de Catalunya veu en el mercat industrial una oportunitat

L'entitat fa una aposta estratègica per fomentar el consum de la indústria per tal de compensar l'estacionalitat del mercat domèstic

04.06.2016 | 04:50
El gerent del clúster, Ferran Garrigosa, ahir a Solsona

El foment de l'ús de la biomassa en la indústria, que permetria desestacionalitzar el consum de biomassa, és una de les línies prioritàries en què vol incidir el clúster de la biomassa de Catalunya. Es tracta de l'entitat sense ànim de lucre que representa als professionals d'aquest sector i vetlla pel foment de l'ús sostenible de la biomassa catalana.

Reunits a Solsona en assemblea, van fer balanç del seus primers set mesos de vida i van establir les línies sobre les quals volen incidir especialment. A més del mercat industrial, consideren que el mercat de les Administracions Públiques és una altra de les línies estratègiques que han de treballar. En un moment en què el consumidor final d'energia valora, sobretot, el preu, el clúster és de l'opinió que les administracions haurien de donar exemple.

Ferran Garrigosa, gerent del clúster, ha explicat que "les administracions han de valorar els avantatges que aporta la biomassa més enllà de l'econòmic, en termes de generació d'ocupació, els seus beneficis mediambientals, i que tota la valorització es fa en el territori". D'altra banda, el gerent afirma que una part dels treballs, especialment pel que fa a les tasques forestals, permeten la inserció laboral de persones en risc d'exclusió, "al clúster hi ha dues empreses que treballen en aquest sentit", i això és un valor afegit que l'administració també hauria de tenir en compte.

Garrigosa diu que sovint s'ha vist el sector de la biomassa com a "desendreçat i poc professional" i afirma que estan lluitant per canviar aquesta visió i que estan demostrant que "hi ha moltes empreses que estan fent una feina fantàstica i que hi ha una professionalització en el sector molt més alta del que la gent es pensa".

Una altra de les imatges que el clúster intenta canviar és la percepció que "no només la biomassa, sinó les energies renovables en general són febles, és a dir, que sempre patim perquè ens puguin fallar". De totes maneres, diu el gerent que "aquesta barrera no ha impedit que el sector hagi estat l'únic de les energies netes que ha continuat en el seu creixement malgrat la crisi, però podia haver estat a un ritme més alt".

El clúster ha dut a terme la seva assemblea en el marc d'una jornada al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya on es va presentar el projecte que determina l'extracció de biomassa per a usos energètics com una bona eina de prevenció d'incendis forestals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema