Conèixer el Dipòsit Comarcal de residus de Clariana de Cardener i el Centre de Tractament de Residus del Solsonès de primera mà i en visita guiada serà possible demà dissabte gràcies a la jornada de portes obertes que la instal·lació ha organitzat en el marc de la IX Setmana del Medi Ambient de Solsona.

El Centre de Tractament de Residus del Solsonès, que va ser inaugurat ara fa un any, per la seva concepció i versatilitat i per les característiques de l'àmbit a les quals dóna servei, a tota la comarca del Solsonès i Cardona, es considera un projecte pioner i innovador a Catalunya. Es tracta d'una instal·lació modular, flexible i polivalent per permetre tractar la fracció orgànica dels residus municipals, residus vegetals, la fracció resta dels residus domèstics, i fangs provinents d'estacions depuradores d'aigües residuals. També inclou una aula ambiental, de caràcter divulgatiu, un mirador, i una estació meteorològica.

El fet que va convertir la instal·lació en pionera és el pretractament dels residus abans de la seva disposició final, per tal de recuperar la matèria orgànica que hi contenen i els elements fèrrics.

Per anar a la visita, s'ha organitzat una sortida a peu o en bicicleta i s'oferirà servei gratuït de transport públic. Per a aquells que optin per fer una excursió a peu, el lloc i l'hora de trobada serà a les vuit del matí de la plaça del Camp. Aquells que prefereixin arribar-hi en bicicleta estan convocats a les nou del matí al mateix punt. D'altra banda, des de l'estació d'autobusos, cada mitja hora, entre les deu del matí i dos quarts d'una del migdia, sortiran vehicles que disposaran, des del mateix dipòsit de Residus, de servei de tornada.

És una activitat coorganitzada pel Consell Comarcal del Solsonès i el Centre Excursionista del Solsonès dins la Setmana del Medi Ambient amb la col·laboració de la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Solsona.