La biblioteca Carles Morató de Solsona compleix aquesta setmana un any de vida amb un balanç molt positiu. En els seus primers 12 mesos de vida l'equipament ha fet 2.500 carnets i ha rebut una mitjana de 300 visites diàries. Així ho ha explicat la directora de la biblioteca, Ester Barniol, qui s'ha mostrat molt satisfeta per la rebuda de la població i considera que les xifres demostren que "la gent tenia ganes d'una biblioteca i era necessària".

La biblioteca de Solsona era una llarga reivindicació del territori, ja que la capital del Solsonès només disposava d'un petit espai en un pis que feia la funció de biblioteca. L'equipament va costar 3 MEUR i les obres es van allargar cinc anys per motius econòmics i arquitectònics.

Solsona estrenava el 6 de juny de 2015 la nova biblioteca Carles Morató amb la presència de l'aleshores conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Es tractava un equipament molt esperat en ple centre històric de la ciutat. Degut a les dificultats econòmiques, però també al fet que van aparèixer uns arcs gòtics medievals durant el procés d'obres, l'obertura de la biblioteca es va haver de fer esperar més de cinc anys des que van començar els treballs.

La nova biblioteca té una capacitat total superior als 30.000 documents, tot i que a hores d'ara n'hi ha prop de 15.000 en diversos suports, entre llibres, publicacions periòdiques i material audiovisual. L'equipament compta amb els llibres de l'antiga biblioteca municipal, però també amb documents proporcionats pel Departament de Cultura. A més, segons ha explicat la directora del centre, Ester Barniol, hi ha una important col·lecció local d'autors de Solsona i el Solsonès, que, segons ella, "s'anirà potenciant i ampliant amb el temps".

La biblioteca compta amb una sala d'actes amb accés independent on s'hi poden organitzar tot tipus d'actes i Barniol ha explicat que en aquest primer any de vida s'han potenciat molt les visites de les escoles. També s'han consolidat els clubs de lectura per a tot tipus d'edats. L'equipament té una superfície superior als 1.600 metres quadrats distribuïts en semisoterrani, planta baixa, dos pisos i un altell.

El projecte, que també va incloure l'adequació de la placeta medieval que hi dóna accés i el mobiliari, va suposar una inversió de 3 milions d'euros. Els diners van ser finançats en un 50% pel Departament de Territori i Sostenibilitat a través del Pla de Barris. Així mateix, 925.000 euros els va sufragar el Departament de Cultura, 120.000 la Diputació de Lleida i la resta l'Ajuntament de Solsona amb fons propis.