La biblioteca Carles Morató de Solsona compleix aquesta setmana un any de vida amb un balanç molt positiu. En els seus primers 12 mesos de vida l'equipament ha fet 2.500 carnets i ha rebut una mitjana de 300 visites diàries. La directora de la biblioteca, Ester Barniol, s'ha mostrat molt satisfeta per la rebuda de la població i considera que les xifres demostren que "la gent tenia ganes d'una biblioteca i era necessària".

La biblioteca de Solsona era una llarga reivindicació del territori, ja que la capital del Solsonès només disposava d'un petit espai en un pis que feia la funció de biblioteca. L'equipament va costar 3 milions d'euros i les obres es van allargar cinc anys per motius econòmics i arquitectònics.

Solsona estrenava el 6 de juny del 2015 la nova biblioteca Carles Morató amb la presència de l'aleshores conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Es tractava d'un equipament molt esperat en ple centre històric de la ciutat. A causa de les dificultats econòmiques, però també del fet que van aparèixer uns arcs gòtics medievals durant el procés d'obres, l'obertura de la biblioteca es va fer esperar més de cinc anys des que van començar els treballs.

La nova biblioteca té una capacitat total superior als 30.000 documents, tot i que a hores d'ara n'hi ha prop de 15.000 en diversos suports, entre llibres, publicacions periòdiques i material audiovisual. L'equipament acull els llibres de l'antiga biblioteca municipal, però també documents proporcionats pel departament de Cultura. A més, segons ha explicat la directora del centre, Ester Barniol, hi ha una important col·lecció local d'autors de Solsona i el Solsonès, que, segons ella, "s'anirà potenciant i ampliant amb el temps". Barniol considera que és responsabilitat de la biblioteca comarcal "custodiar i difondre les col·leccions locals".

Pel que fa a les xifres, durant els primeres mesos la biblioteca va rebre una mitjana d'entre 350 i 400 usuaris al dia, tot i que al llarg de l'any aquesta dada s'ha anat estabilitzant fins als 300 usuaris diaris. Per a Barniol, aquesta és "una molt bona xifra" i demostra que "la gent tenia ganes de biblioteca i era necessària". Al llarg d'aquest primer any de vida s'han expedit un total de 2.500 carnets i, segons la directora, "hi ha acudit un públic molt variat, des d'infants i joves fins a gent gran".

Un dels reptes de la responsable de l'equipament per als propers mesos és potenciar la col·laboració amb les entitats i associacions del territori. La biblioteca té una sala d'actes amb accés independent on es poden organitzar tot tipus d'actes i Barniol ha explicat que en aquest primer any de vida s'han potenciat molt les visites de les escoles. També s'han consolidat els clubs de lectura per a tot tipus d'edats.

L'equipament té una superfície superior als 1.600 metres quadrats distribuïts en semisoterrani, planta baixa, dos pisos i un entresolat. El projecte, que també va incloure l'adequació de la placeta medieval que hi dóna accés i el mobiliari, va suposar una inversió de 3 milions d'euros. Els diners van ser finançats en el 50% pel departament de Territori i Sostenibilitat a través del Pla de Barris.