Des d´avui es pot consultar en línia el Pla de mandat 2015-2019 de l´Ajuntament de Solsona. Es tracta d´un document que recull uns 250 compromisos de l´equip de govern (ERC i PSC) amb la ciutat, cadascun d´ells amb una anualitat programada o bé amb un període de temps més ampli per dur-los a la pràctica.

Per a l´executiu municipal, no es tracta d´un document tancat, sinó que es concep com una planificació ampliable. "Pretenem que sigui un full de ruta viu i permeable que s´ajusti a la realitat de cada moment", afirma l´alcalde, David Rodríguez. Així, és previst que es vagi actualitzant i s´ampliï amb propostes també recollides en el Pla d´actuacions de millora urbana (PAMU). A més, el pla està obert a incorporar "aportacions de la ciutadania que siguin assumibles pel consistori".

Les accions programades es classifiquen en diversos àmbits de treball agrupats en quatre grans eixos estratègics: una bona governança, el desenvolupament del territori, una ciutat endreçada i qualitat de vida. En la presentació introductòria, l´alcalde qualifica aquest treball com "un acte de compromís amb Solsona i un exercici de transparència" i assegura que es retrà comptes periòdicament de la tasca realitzada.

"Som conscients de la dificultat de complir el pla al cent per cent, però som ambiciosos i hem volgut donar continuïtat als compromisos adquirits abans de les eleccions", afegeix Rodríguez. Aquest full de ruta està pensat perquè serveixi als ciutadans a l´hora d´avaluar el grau de compliment d´aquets compromisos. Tot i això, el batlle assegura que a banda del que recull el pla s´han fet i es faran altres actuacions.

El foment de l´associacionisme veïnal, l´augment de serveis de la seu electrònica, la creació d´una associació de voluntaris de Protecció Civil, l´aprovació del Reglament de participació ciutadana i el control mensual del pressupost són alguns dels compromisos per a una bona governança.

Pel que fa a les actuacions directament vinculades al desenvolupament del territori, hi ha la gestió d´una borsa de treball, ja executada; la creació d´una brigada jove municipal; l´oferta d´un servei de mediació hipotecària; diverses accions de promoció turística i comercial, com per exemple l´habilitació d´un aparcament d´autocaravanes, la promoció de la millora de la carretera fins a Lladurs, així com l´elaboració d´un pla per promoure la ciutat en poblacions properes; accions d´estimulació del teixit empresarial, com la planificació del desenvolupament del polígon de Santa Llúcia en subfases i el desplegament de fibra òptica, i instar administracions superiors que avancin en la millora de les comunicacions per carretera.

L´elaboració d´un pla de creació de recorreguts accessibles i d´eliminació de barreres arquitectòniques; diverses actuacions de millora del nucli antic, del casc urbà, del Vinyet i de la travessia urbana; la millora de la cartelleria urbana; l´habilitació d´un espai on els gossos puguin córrer lliurement; el control de la contaminació acústica; la creació d´espais de connexió wifi gratuïts, i la construcció d´un nou tanatori són alguns dels objectius emmarcats dins l´eix d´una ciutat endreçada.

Finalment, en l´àmbit de la qualitat de vida, el govern municipal es compromet, entre d´altres, a condicionar zones de lleure per als infants preadolescents i els joves i crear la zona esportiva a l´aire lliure a la Cabana del Catedràtic -en tres fases des d´aquest any fins al 2019-; elaborar el Programa de salut integral de Solsona; organitzar activitats específiques per a les persones majors de 80 anys; millorar els equipaments esportius existents i procurar-ne de nous; constituir el Consell Municipal de Cultura; fomentar la música al carrer; treballar el projecte "Solsona, ciutat gegantera"; avançar en la creació de nous espais per a la cultura i fomentar l´estudi de llengües estrangeres.

El Pla de mandat es pot descarregar íntegrament des de l´apartat de documents del web www.ajsolsona.cat i al portal de transparència, http://transparencia.ajsolsona.cat.