L'Ajuntament de Solsona ha començat les obres d'adequació de l'espai on s'ha de col·locar el piló que servirà per regular l'entrada de vehicles al nucli antic de la ciutat pel portal del Pont.

La instal·lació d'aquest sistema automàtic, que funciona amb un control remot amb targeta de proximitat perquè els veïns i comerciants de la zona hi puguin entrar i sortir-ne sempre que vulguin, té partidaris i detractors entre el teixit comercial del barri. En el cas de Martí Riu, que té una peixateria al carrer Sant Llorenç, ha expressat a Regió7 que "no posaria aquest tipus d'obstacles al nucli antic".

Riu creu que des de l'Ajuntament no es cuida el petit comerç i que aconseguiran que el nucli antic "acabi sent per a quatre turistes i d'això no es viu". Riu forma part d'un sector del comerç del nucli antic que defensa que si els clients no poden accedir a la part històrica de la ciutat amb el seu vehicle particular optaran per fer les compres en altres establiments que tinguin més bon accés.

A l'altra banda, però, també hi ha propietaris de comerços del nucli antic que valoren positivament la regulació del trànsit en aquest espai. Marisol Cespedosa, d'Èxit, creu que "calia fer alguna cosa urgentment perquè els vehicles que circulen per aquests carrers ho fan a molta velocitat". Afegeix que, tot i que el considera un canvi positiu, entén alguns comerciants que poden veure reduïdes les vendes si no s'hi pot arribar en cotxe.

En aquest sentit, l'alcalde, David Rodríguez, ha explicat que la intenció és que el piló del portal del Pont tingui un funcionament diferent del de les altres dues que estan instal·lades perquè "aquesta és una zona especialment sensible que dóna accés a una part molt important del nucli antic". Rodríguez afirma que el piló estarà baixat durant l'horari comercial del barri i que es permetrà la circulació de vehicles com fins ara. El sistema es col·loca per regular el trànsit fora de les hores d'obertura dels comerços.

L'alcalde ha afegit que aquesta és la proposta inicial que es va fer als veïns i comerciants del barri i que "no és definitiva, caldrà anar veient com funciona i, si convé, acabar-la d'ajustar". Rodríguez diu que també estan elaborant -amb participació dels veïns- una proposta de regulació d'aparcament al nucli antic que podria influir en els horaris d'obertura dels pilons.

El president de l'associació de veïns del nucli antic, Jordi Montanyà, ha explicat que el col·lectiu és partidari de la regulació del trànsit al barri i que el sistema de pilons els sembla adequat.