La planta que l'empresa AMES (Aplicaciones de Metales Sinterizados, SA) té al polígon industrial Pronisa de Solsona sota el nom de SIMET va celebrar ahir els seus 25 anys en funcionament a la capital del Solsonès.

Ho va fer amb una jornada de portes obertes adreçada especialment als familiars i amics dels treballadors i amb un homenatge a les persones que fa 25 anys que treballen a l'empresa. El director de la planta de Solsona, Jordi Gavaldà, explica que "és una tradició de l'empresa fer un reconeixement als treballadors que entren al club del quart de segle".

L'any 1992 va entrar en funcionament la planta de SIMET a Solsona, amb els treballadors que ja feia un parell d'anys que s'estaven formant al centre productor que l'empresa té a Montblanc i es va especialitzar en la producció de coi-xinets sinteritzats autolubricats, i filtres i components porosos sinteritzats.

AMES es va fundar a Barcelona l'any 1951 per iniciativa de Salvador Molins. L'empresa continua en mans de la segona generació de la família Molins i conserva el 100% de capital català com en el moment de la seva creació.

Després de les plantes de Sant Vicenç dels Horts i Montblanc, l'empresa va creure oportú descentralitzar la producció cap a Solsona. Gavaldà afirma que "en aquell moment l'existència de l'Escola Arrels amb els seus cicles de Formació Professional va tenir el seu pes en la decisió". Es va començar amb 3.000 m2 de nau industrial i 22 persones que hi treballaven, "moltes de les quals encara són amb nosaltres", diu Gavaldà.

En aquest quart de segle, la fàbrica de Solsona ha passat dels 3.000 m2 inicials a una construcció de més de 9.500 m2 i la producció que l'any 1992 era de 40 milions de coixinets anuals, ha passat actualment als 400 milions de peces a l'any. En aquest moment, AMES-SIMET exporta els seus productes a tot el món.

Tot i que l'any 2009 van tenir una important davallada de comandes, que els va dur a presentar un Expedient de Regulació d'Ocupació, les compres van remuntar i l'ERO es va desactivar abans del que s'havia previst. Gavaldà explica que "la veritat és que hem passat la crisi sense gairebé adonar-nos-en".

Pel que fa a la plantilla, els 22 operaris que van començar la producció l'any 92 s'han convertit en un centenar i "incorporem una mitjana de 4 o 5 treballadors nous cada any", explica el director.