Roures, pins i alzines per substituir les parets de l'aula, pedres i margeres per pupitres i marietes, i esquirols reals i no pintats en una fitxa. Això és el que planteja l'Escola del Bosc de l'Auró. Es tracta d'un projecte pedagògic per a infants d'entre 2 i 6 anys basat en un sistema d'aprenentatge en què el bosc és l'entorn on es desenvolupen les classes.

Leila Ribes, Tatiana Chamorro i Teisa Serra són les impulsores d'aquesta escola del bosc i volen posar en marxa el projecte el proper 1 de setembre a Llanera, entre els termes municipals de Llobera, al Solsonès, i Torà, a la Segarra.

Les escoles del bosc tenen un llarg recorregut a Europa, especialment a Escòcia, Anglaterra i Alemanya, on n'hi ha més de 2.000, així que tenen un aval pedagògic i pediàtric de llarg recorregut. En aquest tipus d'escola, els infants no només aprenen els continguts lectius, sinó que van molt més enllà. Creixen en un hàbitat sa i saludable per a ells i l'experiència diària dins la natura suposa un treball intens per diferents canals d'aprenentatge i s'intenta seguir el ritme de cada infant. El fet d'impartir les classes a l'aire lliure, explica Ribes, "genera un entorn molt més col·laboratiu dels infants, que no competeixen, i l'entorn natural reforça el sistema immunitari i ajuda a evitar conflictes".

La iniciativa del bosc de l'Auró té el suport t de l'única escola del bosc que hi ha en aquest moment a Catalunya, que es troba a Rubió (Anoia) i que fa un any que està en funcionament. Chamorro explica que les responsables d'aquest centre "ens han ofert tot el seu projecte, materials i coneixement, i ens hem convertit en la segona escola del bosc".

Les escoles del bosc estan adreçades als infants però també busquen la interacció total amb les famílies, de manera que no només intenten donar coneixements al nen sinó que també volen dotar de recursos els pares. Així, els caps de setmana s'organitzen cursos per a pares i professors i es disposa d'un grup d'amics de l'escola que són experts en diverses especialitats i que aporten les seves experiències als formadors dels nens per complementar-ne els coneixements, sempre sobre la base de la curiositat dels nens.

Pel que fa als horaris, l'Escola del Bosc de l'Auró té previst començar les seves activitats a les 9 del matí, tot i que els pares que ho necessitin podran portar-hi els seus fills una estona abans, i finalitzarà les activitats del dia a les 5 de la tarda. Els nens s'han de portar el dinar en una carmanyola, així es pot menjar al bosc i cadascú pot fer la dieta que més li convingui.

Els experts en aquest sistema recomanen que els infants no passin a l'escola més de 6 hores, encara que "això dependrà de la logística familiar de cadascú", afirma Ribes.