L'Ajuntament de Sant Llorenç ha detectat una regressió en els índexs de recollida selectiva, especialment de la fracció orgànica, que suposa un increment dels costos que ha d'assumir. Per això es planteja d'incrementar l'impost d'escombraries als veïns de la vila que no reciclin correctament.

Segons ha explicat a Regió7 la regidora de Medi Ambient, Manan Garriga, "el fet de recollir les deixalles porta a porta permet fer un seguiment de qui ho fa bé i qui no". Garriga afegeix que, de moment, s'està fent una llista dels possibles infractors i que, un cop estigui enllestida, el que faran és aclarir a què és deguda la manca de reciclatge de la fracció orgànica en un domicili determinat. La regidora diu que "es pot donar el cas d'algú que no treu mai la brossa orgànica perquè té bestiar que se n'alimenta, per exemple".

Però, com que el fet de no reciclar correctament les deixalles orgàniques suposa un increment en la despesa de l'Ajuntament, explica Garriga que, "si finalment hem d'apujar l'impost, caldrà bonificar els que ho fan correctament".

El consistori de la vall de Lord ha enviat una carta als veïns de la vila en què els comunica aquesta intenció i els fa tot un seguit de recomanacions per a la millora del servei de recollida. Durant els mesos d'estiu, del 4 de juliol al final d'agost, el servei porta a porta canvia d'horari, s'avança una hora i començarà a les 6 del matí. L'Ajuntament recorda que la fracció orgànica s'ha de deixar a la porta lligada, en una bossa compostable i dins del cubell pertinent. El consistori disposa d'aquests cubells a un preu de 2 euros per a qui l'hagi perdut o malmès.

També es remarca que, com que és època de poda i es generen moltes restes vegetals, no s'han de llençar en bosses de plàstic, sinó que cal dur-les a la deixalleria per gestionar-les com a matèria orgànica. El consistori ofereix el servei de portar un contenidor flexible a domicili i recollir-lo un cop estigui ple de les restes de poda amb un cost de només 20 euros per unitat, tot inclòs.

D'altra banda, fan un recordatori a la població sobre l'ús del punt d'emergència, que està videovigilat i que està pensat només per fer-lo servir quan no es té la possibilitat de seguir els horaris de la recollida porta a porta i en cap cas pot ser utilitzat per locals comercials o indústries. Aquests establiments han de fer ús de la deixalleria quan està oberta: dilluns, dimarts i de dijous a dissabte, matí i tarda.