L'Ajuntament de Solsona ha començat les obres de restauració i millora de la seguretat d'un tram de la muralla medieval situat a la carretera de Bassella i que també dóna al carrer de Santa Llúcia, just davant del Tatrau Teatre.

L'objectiu principal d'aquesta intervenció és augmentar la seguretat del mur situat al carrer de Santa Llúcia, de 7,60 metres de longitud i 45 centímetres d'amplada. Com que l'alçada que té en aquesta banda del carrer és de només 59 centímetres, és sovint utilitzat com a banc per seure-hi, fet que es converteix en un risc, atès que la construcció presenta un desnivell de prop de cinc metres per l'altra banda, que dóna a la carretera de Bassella.

El fet que el Tatrau Teatre estigui situat just al davant d'aquest tram de la muralla fa que la concurrència d'aquest indret sigui nombrosa i que els assistents a les representacions utilitzin aquest espai per seure. La normativa vigent marca, a més, que en aquest espai s'hi col·loqui una barana amb una alçada mínima de 90 centímetres.

Així, les obres que ara han començat consistiran, entre d'altres, a col·locar una barana d'acer inoxidable i realitzar un sanejament manual general de l'àmbit i consolidacions amb morter de calç. Per la banda més alta de la muralla, s'eliminaran els parterres existents, situats a la vorera de la carretera de Bassella i se'n col·locaran de nous, allunyats de la muralla i amb vegetació que tingui un baix consum hídric. També a la banda de dalt, davant del teatre, s'arranjarà el paviment d'aquest tram del carrer de Santa Llúcia i es col·locarà algun banc que alliberi aquest fragment de la muralla de la seva actual tasca de seient. La intervenció, que ha estat projectada pels serveis tècnics municipals, suposa una afectació mínima a la muralla, no invasiva i reversible.

La previsió del consistori és que aquests treballs es completin durant el mes de juliol. En el procés de contractació de l'empresa que els havia de dur a terme, es van adjudicar a l'empresa Construccions Josep Clotet per un import de 14.250 euros. El consistori disposa, per fer front a la despesa, d'una subvenció de la Diputació de Lleida, a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, de 8.000 euros per a la restauració de patrimoni arquitectònic.

La muralla de Solsona està catalogada com a bé cultural d'interès nacional (BCIN), i es creu que data segurament del segle XIV. Les obres que s'estan efectuant en aquest tram permetran confirmar aquesta dada amb les excavacions que es faran la setmana que ve.