El cinquè Congrés Internacional de Formació Forestal que se celebra aquesta setmana al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) va acollir aquest dimarts al matí una demostració de com es fa una auditoria per part de l'EFESC (European Forestry and Environmental Skills Council) en relació amb l'obtenció del carnet de motoserrista europeu.

Es tracta del primer carnet d'aquestes característiques que s'ha homologat a nivell europeu i, segons ha avançat Rosa Ricart, una de les organitzadores del congrés, l'EFESC ja treballa perquè l'any que ve es pugui fer un carnet similar relacionat amb la maquinària pesada.

Actualment hi ha dos centres a Catalunya que ofereixen la formació perquè els alumnes puguin obtenir el carnet europeu de motoserra, un dels quals és el Centre de Formació Forestal Especialitzada de Montesquiu. El seu director, Josep Anglada, ha posat en relleu la importància de la formació per "dignificar el sector" i lamenta que encara ara "quan voltes pel bosc fent treballs, la gent et mira com un animal estrany i, al final, la gent que treballem amb el xerrac som els que decidim la vida dels boscos".

Anglada creu que s'hauria d'apostar més fort per la formació forestal i reclama més implicació de les administracions, ja que considera que molts centres "estan deixats de la mà de Déu". Segons ell, "hi ha països com França on és impensable treballar sense el carnet de motoserra i aquí, malauradament, encara veiem moltes colles de gent de fora que treballen amb un esclop i una espardenya". Per això, considera que "un dels reptes és aconseguir que tothom faci formació i que aquesta es converteixi en una cosa normal".

Més de noranta professionals de la formació forestal, provinents de 14 països diferents, participen aquesta setmana en el Congrés Internacional, l'objectiu final del qual és aprofundir en la professionalització del sector forestal a partir d'ampliar els coneixements sobre la formació forestal, explorar en temes d'innovació per donar resposta als nous reptes i recórrer a noves vies de col·laboració a nivell europeu, segons ha explicat Ricart.

Els assistents provenen, sobretot, de centres de formació forestal, però també de centres de recerca, d'universitats i també d'empreses relacionades amb el sector. Entre els temes que es tractaran, destaquen qüestions relacionades amb els nous reptes del sector forestal, com ara les noves tecnologies, l'adaptació al canvi climàtic o els nous usos del bosc. Però també es posaran sobre la taula els reptes que giren entorn de l'atracció i manteniment de l'alumnat.