Solsona viurà aquest estiu una nova iniciativa de promoció dels productes de proximitat que consistirà en sopars maridatge conduïts per cuiners locals i amb el valor social afegit de celebrar-se al bar El Casal, que és gestionat per Amisol, l'Associació Pro-minusvàlids de Solsona i comarca. El usuaris d'Amisol seran, a més a més, els cambrers i els ajudants de cuina.

La iniciativa està organitzada per l'Associació d'Artesans de Qualitat del Solsonès, l'Amisol i l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona. Carles Pujol, responsable agroalimentari de l'Agència, ha explicat que la intenció és que la gent "conegui els productors que té al costat de casa, que els posi cara".

L'Agència aposta per la promoció del producte local i per recuperar "la confiança que s'ha perdut a la nostra societat". Pujol defensa que "cal que la gent recuperi el producte de temporada, de proximitat, artesà, que té una qualitat molt més alta i no per això s'encareix gaire". A més, afirma que "apostant pel producte de proximitat defensem les persones que l'elaboren, el territori, les petites explotacions que conserven l'entorn i ajudem a recuperar una pagesia que s'estava perdent".

Per tot això, han organitzat sopars quinzenals, per als dijous dels mesos de juliol i agost, cadascun amb un menú diferent i als quals participarà, "sempre que sigui possible", diu Pujol, "el productor de la matèria primera amb què s'ha fet el plat". D'aquesta manera, els assistents al sopar s'hi podran adreçar directament per conèixer millor els productes.

Els responsables de l'elaboració del sopar també seran cuiners del Solsonès. Per a aquest estiu compten amb Javier Fernández, de la cooperativa Riuverd, i Oriol Pallarès, de l'empresa És Pallarès. Pujol afegeix que "això només és una arrencada per a futurs projectes de col·laboració" que volen anar ampliant tant pel que fa a productors i cuiners com a territori.

El cost de cada sopar és de 18 euros per persona i les reserves es podran fer fins 2 dies abans de cada sessió. Els assistents s'emportaran, a més, les receptes dels plats que hagin degustat i se'ls obsequiarà amb un cartró per participar al bingo que celebra el pub Sputnik cada dijous, per tal de "crear xarxes locals de col·laboració", diu Pujol.

El fet que els sopars siguin en dijous està marcat per l'intent de "no solapar-nos amb les moltes coses que es fan a l'estiu, però també perquè en pugui gaudir la gent del territori", explica el tècnic. "Volem que la població local pugui descobrir el que té al costat de casa i gaudir-ne".

La iniciativa també té en compte els més petits i s'ofereix un sopar infantil que, per un cost de 9 euros, inclou servei de monitoratge per tal que els adults que els acompanyin es puguin centrar en les explicacions de productors i xefs mentre els més petits gaudeixen d'una estona de lleure.

Montse Giralt, coordinadora del bar El Casal, ha explicat que tenen la intenció d'"incorporar els productes de proximitat que es presentaran en els diversos sopars al funcionament diari del Casal". Amisol no ofereix servei de restaurant a les instal·lacions del Casal sinó que només tenen una carta de tapes i entrepans per als seus clients.

Per als dijous que no hi hagi sopar, Amisol ha organitzat uns concerts amb grups locals a la terrassa del bar El Casal amb entrada lliure però que tindran un objectiu solidari. Giralt ha explicat que "els diners que es recaptin entre els assistents aniran a l'associació Somriu a la vida, i serviran per a la lluita contra el càncer".