Quan arriba el bon temps els balcons i finestres de Solsona comencen a omplir-se de flors, especialment geranis que acoloreixen les façanes. Des de fa 27 anys, l'Ajuntament convoca un concurs de Flors al Balcons que premia els que estan més ben ornamentats i que s'hi han inscrit per tal de participar-hi.

Aquesta primavera, Carme Vendrell, que té uns balcons al carrer de Sant Cristòfol de la capital solsonina, ha plantat surfínies i no li han donat el resultat que esperava, així que després de molts anys de participar al concurs, no s'hi ha inscrit.

Però no tothom que guarneix amb flors els seus balcons ho fa amb la intenció d'emportar-se algun premi. Moltes solsonines ho fan senzillament perquè els agrada tenir el balcó florit. Així, Adelina Navarro gaudeix de cuidar els seus geranis i de tenir tot el seu balcó "i el de la meva filla, que també els hi porto jo", ben florit. I mai no ha volgut saber res del concurs "tot i que m'ho han dit de vegades, perquè sempre el tinc ple de flors, no m'hi he volgut apuntar mai. Ho faig perquè m'agrada i prou".

Les plantes més habituals que llueixen les llars de Solsona són les flors de temporada, ha explicat Xavi Rendé, propietari d'una de les floristeries de la ciutat. "Geranis, sobretot de la varietat que penja i també petúnies i surfínies, que tenen una flor molt vistosa i, com que també pengen, es veuen bé des del carrer". També afirma que la majoria de gent, quan va a comprar flors per al seu balcó, "té molt clar el que vol, n'hi ha que fins i tot són tradicionals pel que fa al color". Però Rendé també ha constatat que comença a canviar una mica la tendència i s'estan incorporant als balcons les plantes culinàries, tipus aromàtiques o maduixeres, "així, a més del plaer de veure les flors, es pot gaudir menjant-se-les".

Pel que fa a les parcel·les urbanes, com les jardineres o els interiors de les rotondes, tradicionalment també s'han decorat amb flor de temporada: geranis a l'estiu i pensaments a l'hivern, sobretot. Però, segons ha explicat el regidor de Parcs i Jardins, Antoni Carralero, "ens estem plantejant canviar el sistema". Arran de la visita i les recomanacions que van rebre dels membres de la iniciativa Viles Florides, s'incorporaran a aquests espais plantes de floració més contínua, que no s'hagin de canviar cada estació i que permetin un estalvi a l'hora de plantar i també siguin més sostenibles pel que fa a consum d'aigua.

I si Solsona celebra la 28a edició del concurs que premia els balcons més florits, Olius, que també està forma part de les Viles Florides, s'estrena aquest any i ha convocat el seu primer concurs de Cases i Balcons amb Flors durant tot el mes de juliol.