Els membres voluntaris de les Associacions de Defensa Forestal (ADF) del Solsonès ja vetllen el territori i han començat a fer alguna petita actuació d'extinció d'incendis. Marc Sala, responsable de l'ADF del Solsonès Oriental, va explicar a Regió7 que "el cap de setmana passat ja vam haver de sortir per un foc petit en unes bales de palla".

Sala va assegurar que es pot tractar d'una campanya complicada atès que la primavera va ser plujosa "i això ha fet que la vegetació sigui abundant", i ara el bosc està molt sec. Sala va pronosticar que "si no es posa a ploure aviat, potser acabarem patint aquest any". Però les ADF no només actuen en el cas de foc. Les tasques de prevenció es desenvolupen al llarg de tot l'any. Així, s'ocupen de la millora dels camins per tal que siguin accessibles si cal arribar a extingir un incendi.

Marc Vila, president de l'ADF Alt Solsonès -que inclou els municipis de Lladurs i Odèn- va explicar que "durant tot l'any ens preocupem de fer arranjar els camins que més ho necessiten". I també fan una tasca de conscienciació important: "portar un extintor dins del tractor quan vas a embalar no costa res, i, encara que es digui que si se t'hi cala foc no l'aturaràs, no se sap mai i tota prevenció és poca". Vila també creu que seria molt interessant que les societats de caçadors s'impliquessin en les ADF "perquè són gent que es mouen molt pel territori i que el coneixen millor que molta gent que hi viu". Així, creu que quan s'ha d'extingir un foc s'ha de deixar que siguin els professionals que se n'ocupin: "són especialistes, ells saben el que cal fer". Però també defensa el paper de les ADF: "nosaltres hi som per ajudar i perquè coneixem el país".

Amb l'inici de la campanya estival, el Consell Comarcal va organitzar la primera de les reunions periòdiques de la campanya forestal, a les quals assisteixen representants del cos de Bombers, del cos dels Mossos d'Esquadra, cos d'Agents Rurals, de la Policia Local de Solsona, representants de les ADF de la comarca, de la Mancomunitat d'Abastament d'Aigües del Solsonès i d'Electra del Cardener. Aquestes reunions serveixen per oferir una diagnosi de la situació del risc d'incendi, i alertar de les zones que suposen un perill més alt o que concentren una activitat més elevada, per així poder estar-ne més alerta. A més, es va proporcionar als assistents un plànol detallat dels punts d'abastament d'aigua en el cas d'incendi.