L'Ajuntament d'Olius començarà a aplicar les sancions que preveu l'ordenança especial reguladora de la neteja de solars, davant el reiterat incompliment de les tasques de manteniment de les seves parcel·les per part d'alguns propietaris.

L'alcalde del municipi, Antoni Màrquez, ha explicat que, tot i que el reglament es va aprovar l'any 2012 quan Olius tenia un govern de CDC, el consistori anterior no havia posat en marxa el règim sancionador que inclou i això fa que "hi hagi un greuge important entre les persones que tenen cura dels seus solars i aquells que mai no fan les tasques de neteja". Màrquez assegura que mentre molts propietaris netegen les seves parcel·les fins a tres vegades en un any, d'altres, "el 30% del total, aproximadament", no se n'ocupen.

La normativa municipal entén per neteja de solars "els treballs necessaris per retirar les herbes i maleses, runa, brossa, residus sòlids urbans o residus industrials de qualsevol tipus, que puguin incidir en la propagació d'incendis o fomentar l'aparició o difusió de plagues o rosegadors, mentre no s'hi practiquin obres de nova construcció, per raons de salubritat, seguretat pública i ornament públic". I les sancions que preveu per incompliment total o parcial de les obligacions derivades de la normativa, estan classificades com a lleus, greus o molt greus. Les primeres poden rebre fins a 600 euros de multa; les greus, fins a 900 euros i les molt greus, 1500 euros. La graduació de les sancions depèn de la gravetat de la infracció, el benefici que se n'obté, el perjudici que es causa, la intencionalitat i la reiteració.

És en aquest sentit que Màrquez afirma que els propietaris que no netegen mai els seus solars, es trobaran que el primer any la sanció pot ser lleu, "però la segona vegada ja els costarà 1.500 euros i potser llavors valoraran que els val la pena tenir-lo bé".

L'alcalde ha explicat que començaran de seguida amb les inspeccions i el tràmit dels expedients sancionadors, perquè "són coses lentes i des que comencem fins que s'imposi la multa poden passar 6 o 7 mesos, i mentrestant el terreny continuarà sense netejar". També ha explicat que l'Ajuntament no es planteja ocupar-se de fer la neteja de les propietats particulars i després cobrar-ho "perquè no podem entrar a un terreny particular sense fer abans un concurs públic d'adjudicació de les tasques, i això també és lent".