Des de fa més de 10 anys, quan el mes de juliol arriba a les seves acaballes, comencen les rutes nocturnes de la ciutat de Solsona. Aquestes visites, en el seu origen, eren organitzades per la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) de Solsona, però des de fa 3 anys es fan a càrrec de l'Associació Ithaca, que s'ocupa també de realitzar les visites guiades a la ciutat durant tota la resta de l'any.

Les rutes nocturnes estivals són visites guiades i teatralitzades a diferents espais de la ciutat i que, habitualment, giren al voltant d'un tema concret. Ester Vila, responsable d'Ithaca, ha explicat a Regió7 que aquest any el fil conductor de les visites serà l'alimentació al llarg de la història "i per això les hem anomenat 'Saltat d'història amb encenalls de gastronomia'".

Vila diu que aquest any la ruta turística no es mourà del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Hi ha un doble motiu que ha fet que el disseny de les visites sigui aquest, segons la guia solsonina "d'una banda volem aprofitar que el museu té espais nous, amb la restauració del finestral gòtic del campanar i l'accés a la terrassa, i de l'altra, hem detectat que hi ha un percentatge altíssim de població solsonina que fa molts anys que no ha posat els peus al museu i així els donem una excusa per fer-ho". D'aquesta manera, es vol potenciar i revaloritzar el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona entre la població local que són, en gran part, els habituals participants de les rutes nocturnes a la ciutat.

La visita serà guiada per diversos personatges que, de manera teatralitzada i aprofitant els recursos del museu solsoní, explicaran als participants de l'activitat l'evolució de l'alimentació al llarg de la història, des de la prehistòria fins a l'època medieval.

Les rutes, que tindran lloc cada dijous i divendres a la nit, acabaran a la terrassa del museu, sota el campanar de la catedral, un espai on el públic assistent podrà gaudir d'un tast de productes locals. El dijous 11 d'agost, serà una excepció pel que fa als tastos, perquè amb la participació del Gremi d'Hostaleria del Solsonès, s'oferirà un sopar al terrat de la catedral en finalitzar la visita.

El fet que enguany es realitzi la ruta a les sales del museu i del terrat fa que les places hagin d'estar limitades obligatòriament a 40 persones per visita, sense marge d'ampliació. Si la demanda fos molt gran, ha explicat Vila, "ens plantejarem d'allargar les visites una setmana més".