El conseller comarcal de Medi Ambient, Albert Bajona, va advertir el ple del Consell de les dificultats amb què es pot trobar l'abocador de Clariana de Cardener, que dóna servei a la comarca del Solsonès i Cardona, si no es fa un estudi seriós i exhaustiu de tots els factors que en condicionen el funcionament i el rendiment.

Bajona va explicar que, a hores d'ara, ja està clar que l'equipament no podrà donar servei durant els 35 anys que es preveia, perquè la quantitat de residu que acumula és superior a la prevista. Així, si no es prenen mesures, abans del que s'havia previst caldrà la construcció d'un nou abocador -atès que aquest ja no és susceptible de noves ampliacions- amb el cost que això suposa per a la comarca.

La gestió de l'abocador està actualment en mans d'una empresa privada que s'ocupa de la seva explotació. Des de l'inici de la crisi, l'any 2008, l'entrada de residus a la planta de Clariana va disminuir amb la davallada del residu industrial, fruit del tancament de moltes empreses i la reducció del residu domèstic, "perquè la gent consumia menys i amb més de compte amb els embalatges", va dir Bajona. Un altre factor que va influir enormement en aquest retrocés de les tones ingressades per l'equipament va ser el tancament de Tradema, "que n'aportava entre 3 i 4 mil l'any".

Així doncs, l'empresa concessionària de l'abocador solsoní va buscar altres tipus de residus que li compensessin la pèrdua d'ingressos. Un dels residus que va començar a admetre a la planta de Clariana va ser el bioestabilitzat, un compost que prové del residu orgànic recollit amb la fracció resta i que entrava en grans quantitats. Des de l'any passat, les tones que entren d'aquest residu s'han reduït, però hi ha una part important de l'abocador que n'emmagatzema.

Bajona va explicar que caldrà fer una reestructuració global de tot el funcionament de la recollida i de l'abocador, i trobar un sistema que permeti que l'equipament sigui rendible, però que això no tingui un cost mediambiental inassumible. El conseller va dir que "des de les institucions ens estan convidant inexorablement a disminuir les entrades de residu". I això voldrà dir, segons Bajona, repensar tot el sistema. "Fer molta pedagogia per tal que la població recicli de la millor manera possible i buscar l'equilibri en els costos i ingressos de l'abocador".