El bon temps va ser el principal aliat de la Fira Occitanocàtara de la vall de Lord, que va tenir lloc aquest cap de setmana a Sant Llorenç de Morunys. Als veïns de la vall, que aquest juliol ja ha incrementat notablement la seva població tot i que no serà fins al proper mes d'agost quan els segons residents ompliran el poble, s'hi van afegir visitants arribats sobretot de Solsona i de les poblacions properes, que no van voler deixar passar un cap de setmana d'estiu a l'entorn privilegiat de Sant Llorenç de Morunys.

En aquesta edició de la fira, la sisena, els organitzadors han apostat per retornar el certamen als seus orígens amb la reducció del format, ja que, "els darrers anys, la fira havia crescut massa i es perdia qualitat en favor de la quantitat", va explicar el regidor de Turisme i Cultura de l'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys, Ferran Ginestà. El regidor va dir que "no hem d'oblidar que es tracta d'una fira d'artesans", i en aquest sentit s'hi han incorporat melmelades elaborades a Sant Llorenç i porc ecològic del Solsonès. "La nostra intenció és portar a la fira productes ecològics, de qualitat i amb valor afegit; i mostrar una atenció especial als artesans i productors locals". En aquesta mateixa línia, l'edició d'enguany ha recuperat la Mostra de Formatges als claustres del Monestir.

El primer tastet del certamen va tenir lloc el diumenge 10 de juliol passat amb un concert de música barroca a l'església parroquial de Sant Llorenç, que va tenir una bona entrada. I pel que fa a aquest cap de setmana, divendres al vespre, l'ermita de Sant Serni de Guixers va albergar un taller de vestits medievals i una posterior botifarrada medieval amb música en directe que va aplegar unes cent cinquanta persones.

Dissabte al matí, els paradistes ja van començar a posar-se a punt als diversos indrets i racons del nucli antic. Sabedors que el gruix de visitants a la fira es concentra entre el dissabte a la tarda i el diumenge al matí, molts firaires ja desmuntaven les seves parades ahir just després de dinar, tot i que alguns van esperar fins al vespre per acabar d'aprofitar una revifada de l'activitat a partir de mitja tarda, quan la calor ja davalla.

Pel que fa als actes culturals i lúdics d'aquest certamen, cal destacar la xerrada "Occitània, la tragèdia càtara", el dissabte, o bé la visita guiada pel centre històric de Sant Llorenç ahir al matí.

Però una de les activitats més reeixides van ser els tallers infantils de la plaça Major, de vestits i escuts medievals. Sota l'ombra del gran plataner que hi ha al mig de la plaça, nens i nenes feien volar la imaginació entre pinzells, pintures i trossos de cartró. Així, la Maria, de 10 anys, va dibuixar "un cor verd sobre un fons vermell"; la Laia, de 7, havia escollit la plantilla d'una creu càtara per dibuixar a l'escut, sobre la inicial del seu nom. L'Anna s'ho mirava enfadada perquè ja s'havien esgotat les fustes per als escuts.