El Centre Sanitari del Solsonès té en funcionament, des de l'any 2015, la consulta específica del tabac. La responsable del servei és la infermera Imma Estruch, que ja ha estat la referent en temes del tabac del centre solsoní des de fa més de 10 anys i forma part de la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central.

Estruch va explicar que des que es va posar en marxa el servei s'han atès formalment "entre 6 i 7 persones" i, d'aquestes, la meitat ha recaigut en l'hàbit del tabaquisme, mentre que la resta se'n mantenen apartades, tot i que, segons la infermera, "encara no podem dir que són exfumadors, perquè n'hi ha que encara no han passat un any sense fumar".

El perfil de persones que s'adrecen al servei del centre sanitari són majoritàriament "fumadors que ja han fet algun intent de deixar el tabac pel seu compte i no se n'han sortit". Sovint és el metge de capçalera qui els adreça al servei, "perquè tots els professionals del centre, tant metges com infermeres, han rebut la formació corresponent en temes de tabaquisme". A la consulta del tabac se'ls ofereix acompanyament i assessorament per deixar l'hàbit i se'ls fa el seguiment en el procés. Segons Estruch, "tots els pacients que arriben al servei fan ús de teràpies substitutives del tabac, com poden ser els pegats de nicotina". En altres casos, quan la infermera detecta que l'addicció és més important, hi ha una doctora de referència que és qui s'encarrega de prescriure la medicació adient, si cal.

Des de fa uns dies, la consulta específica del tabac disposa d'un carboxímetre propi, que els ha cedit l'associació Fènix de lluita contra el càncer. Aquest aparell serveix per mesurar els nivells de monòxid de carboni (CO) en l'aire expulsat i és molt útil per reforçar la motivació del fumador que veu com aquests nivells es normalitzen de seguida que deixa el tabac: "al cap de 48 hores ja es nota", va dir.

El carboxímetre també s'usa en els programes preventius que es duen a terme als instituts de la ciutat. Estruch va explicar que "els joves de 3r o 4t d'ESO que fumen veuen com els seus nivells són molt més alts que els dels seus companys no fumadors, i això ens serveix per reforçar les xerrades de sensibilització que fem a les escoles". Tot i que les estadístiques diuen que el percentatge de joves que fumen ha disminuït en els darrers 10 anys, Estruch opina que, "mentre no s'endureixi la legislació i el preu del tabac sigui inabastable per a la butxaca dels joves, no aconseguirem reduir-ne el consum de veritat".