Solsona tindrà lavabos públics a la plaça del Camp durant les tardes -de 6 a 8- de dilluns a dissabte dels propers 3 mesos: agost, setembre i octubre. L'Ajuntament de Solsona va aprovar la moció presentada per Alternativa per Solsona-CUP en què s'instava a obrir el servei més enllà de les festes.

Els lavabos públics són una instal·lació amb una implantació molt superior a la resta d'Europa que a Catalunya. La capital del Solsonès ha posat en marxa aquesta prova pilot per veure la resposta dels ciutadans i avaluar-ne, així, la necessitat real que hi ha.

"Hem decidit posar-ho en marxa perquè ens sembla un servei útil de donar, tot i així, també volem analitzar la viabilitat que té, que s'utilitzi i no hi hagi problemes d'incivisme", va explicar la regidora de Salut, Yasmina Valderrama.

La moció, aprovada per unanimitat, estarà vigent fins a l'octubre. Amb l'arribada de l'hivern i el canvi de ritme respecte de l'estiu, Valderrama va declarar que, si finalment s'aposta per tenir obert durant tot l'hivern, canviaran els horaris, per adaptar-se a les hores on hi hagi més gent a la plaça. "La plaça del Camp està molt concorreguda per avis i nens, ja que hi ha dos parcs infantils i una escola molt pròxima", va exposar.

Els lavabos s'han obert aquesta setmana i la intenció és tenir-los sempre nets i vigilats. Per això, el consistori ha contractat una persona de la Fundació Volem Feina de Solsona, que per un import de 1.270,50 euros s'encarrega d'obrir, tancar, vigilar i deixar en bones condicions les instal·lacions.

Per a Òscar Garcia, regidor d'ApS-CUP, des del seu grup estan contents de la implantació del servei, encara que assegura que la seva proposta era més ambiciosa en nombre d'hores i de dies. Amb tot, s'esperen a veure els resultats per poder analitzar quina determinació cal prendre. "A priori ens sembla una necessitat. Però no ho sabrem del cert fins que tinguem les dades d'ús", va dir Garcia.

D'altra banda, CIU insta el govern a obrir també les jornades festives. Amb tot, la proposta es va aprovar per unanimitat.