La Festa Major Jove de Solsona gaudirà d'una sola nit de festa perquè Joventut Solsonina, l'entitat encarregada d'organitzar les activitats nocturnes i que disposa de part del pressupost municipal per fer-ho, no ha trobat l'acord amb l'Ajuntament per decidir quins dies s'organitzaven les activitats.

Els dies més forts de la festivitat són el 8 i el 9 de setembre, les dues nits que l'associació sempre utilitzava per omplir-les d'actes. Enguany, però, la nit del 9 coincideix amb l'empalmada de Cardona, una celebració concorreguda per molts joves de les poblacions properes, entre ells els de la capital del Solsonès. Per tal de no trepitjar actes i evitar portar un grup de música un dia molt baix de participació, els de Joventut Solsonina van plantejar moure un dels dos dies de festa, per tal que tingués lloc els dies 7 i 8. La proposta no va ser acceptada per l'Ajuntament.

Des del Consistori es mostren enutjats per la situació: "em sap greu el que ha passat. El membres de l'entitat mai no han vingut a parlar amb mi per explicar-m'ho i buscar una solució conjunta", exposa la regidora de Joventut Yasmina Valderrama.

Segons l'entitat, en canvi, la negativa de l'ens local l'entenen com un càstig a la seva actitud de l'any passat, que van acabar la festa més tard del que els pertocava. "No vam parlar amb la regidora, però sí amb la tècnica de Cultura. A més, els geganters, amb qui volíem unir-nos per organitzar la festa, van parlar amb l'alcalde, que els va tancar les portes quan van posar la proposta sobre la taula", explica Joan Parcerisa, president de l'associació.

Finalment, amb un pressupost de 6.000 euros, l'entitat durà a terme el conegut concurs de músics, on participen uns 10 grups novells, i un concert de Miquel del Roig.

Sense proposta municipal

Fa 7 anys Joventut Solsonina va engegar la Festa Major Jove. Gràcies a això, des d'aleshores els joves troben en la programació una sèrie d'actes pensats per a ells.

Fins al moment, en canvi, Solsona no tenia cap acte que estigués dedicat als joves dins de la festa gran. "No hi havia ni una sola nit en la que es pogués sortir!", diu Parcerisa. Cansats d'això, una nit enmig de la festa major, els veïns van sortir amb cassoles als balcons per protestar: com podia ser una nit tan calmada dins de la celebració de la vila? Després d'aquell incident una colla va prendre la iniciativa per organitzar una associació que s'encarregués de fer el que no es feia des de l'ens municipal. Eren els inicis de Joventut Solsonina.

El desacord d'enguany fa perdre punts a Solsona en la consolidació de la proposta nocturna, fins fa ben poc, inexistent. "Ens mereixem una festa atractiva, que esdevingui referent almenys entre les poblacions veïnes", acaba Parcerisa.