La Festa Major de Solsona recuperarà dues obres musicals del 1891

Del 7 a l'11 de setembre es concentraran prop d'una cinquantena d'actes

11.08.2016 | 17:15
La Festa Major de Solsona recuperarà dues obres musicals del 1891
La Festa Major de Solsona recuperarà dues obres musicals del 1891

La Festa Major de Solsona, que assoleix la 363a edició del 7 a l´11 de setembre, continua enguany recuperant patrimoni musical. L´Orquestra Patinfanjàs reestrenarà dues peces del 1891 de possible atribució a l´organista Francesc Miró i Morera. Aquesta és una de les novetats exposades avui per la regidora de Cultura, Sara Alarcón, en la presentació del programa. L´ha acompanyat l´artista solsoní Aleix Albareda, guanyador del concurs del disseny de la imatge gràfica de la festa amb una sèrie d´elements de la imatgeria festiva que evoquen "fractalitat i moviment".

Gràcies a la investigació realitzada pel músic solsoní vinculat a la festa Albert Fontelles, enguany es recuperen la "Marxa de processó" i "Pasdoble 1891", ambdues atribuïdes possiblement al targarí Francesc Miró i Morera (1867-1936), que fou organista titular de la catedral entre el 1888 i 1896.

L´Orquestra Patinfanjàs interpretarà la primera el dia 8 de setembre a la tarda en el marc de l´homenatge a la Mare de Déu del Claustre i la segona l´endemà, dia 9, al migdia en la pujada de la comitiva des de la catedral fins a la plaça Major per assistir als ballets. Aquestes dues peces, que a partir d´enguany entraran a formar part del patrimoni immaterial de la Festa Major i el Corpus, es van estrenar justament fa 125 anys i Fontelles les ha reconstruït a partir de particel·les conservades a l´Arxiu Diocesà. La regidora de Cultura ha destacat el fet que "la Festa Major de Solsona porta més de 10 anys recuperant el patrimoni immaterial de la festa".

Una altra novetat és la substitució del Ral·li Fotogràfic pel primer Concurs de Fotografia de la Festa Major, un canvi per al qual ha apostat la regidoria de Cultura amb l´assessorament dels fotògrafs professionals de la ciutat. Tal com ha explicat Sara Alarcón, s´havia constatat una tendència a la baixa en la participació al ral·li. Amb el nou format, els participants tindran més temps per realitzar les fotos i podran fer-ho amb un sol tema, que és la Festa Major, en lloc d´estar condicionats pels temes específics que se´ls proposava.

Pel que fa a l´oferta musical, la regidora ha destacat el concert solidari de l´ONG SOM, el dia 2, amb Ebri Knight i Bluestime, la recaptació del qual es destinarà a col·laborar amb Stop Mare Mortum per pal·liar la situació dels refugiats a Grècia. Altres músics i formacions que presenta la cartellera són el grup d´havaneres Port Bo, el dia 7, i Miquel del Roig i la Banda Biruji, el dia 8, a més de les orquestres Venus, el dia 8, Maravella, el 9, i Montgrins, el 10, entre d´altres que s´han d´acabar de concretar.

Així mateix, Alarcón ha posat de relleu "el rol cada vegada més actiu dins la nostra societat del Museu Diocesà i Comarcal, un dels agents que farceixen l´agenda d´aquests dies". En el marc de la festa, aquest equipament inaugurarà una exposició sobre l´arquitecte Bernardí Martorell i el centenari del cementiri d´Olius que va projectar i una altra sobre el megalitisme a Catalunya. A més, el museu organitza una jornada de conferències el dia 6 sobre aquesta commemoració del cementiri modernista.

El rol fonamental de les entitats

Les aportacions del teixit associatiu són fonamentals per configurar el programa de la Festa Major. "Es treballa conjuntament amb les entitats, sense les quals seria impossible portar la festa endavant", assegura Alarcón. El pressupost d´enguany ascendeix a uns 94.500 euros, aproximadament, si bé la xifra definitiva es tancarà una vegada hagi finalitzat la celebració.

Pel que fa al disseny gràfic del programa, Aleix Albareda presenta una portada protagonitzada per l´àliga disposada repetidament de forma fractal amb un fons integrat pel sol del portal del Pont de la ciutat. Aquesta idea, inspirada, segons el propi autor, en el moviment d´un xumet, té la seva continuïtat en l´interior de la publicació amb onze dissenys més que prenen com a fil conductor la imatgeria de la festa i altres elements identificatius de Solsona. Albareda ha utilitzat dibuixos realitzats fa tres anys i hi ha jugat a través del disseny assistit per ordinador a fi de confegir-los moviment i evocar la dansa dels elements folklòrics a la plaça. Un dels objectius d´Albareda era la integració de la portada amb l´interior.

La regidora ha explicat que es van presentar al concurs per escollir el disseny un total de sis propostes, més que en edicions anteriors, i ha qualificat la guanyadora de "petita joia" que s´afegeix a la història de la festa. Un altre element del programa que li aporta "valor afegit" són els textos signats per col·laboradors. Aquest any s´hi publica un escrit del director de l´Arxiu Comarcal del Solsonès, Jordi Torner, sobre la vinculació de l´escriptor Anton Busquets amb la comarca, un altre d´Albert Fontelles sobre el patrimoni musical del 1891 i un altre d´antics caps escoltes en recordança de l´alcalde Ramon Llumà, traspassat el maig.

Cada any l´Ajuntament convida alguna autoritat del govern de la Generalitat de Catalunya. El dia 9 de setembre ha confirmat la seva assistència als actes centrals de la Festa Major el conseller de Salut, Toni Comín.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Solsonès

L'estat actual del parc de bombers de Solsona
La reforma del parc de bombers de Solsona n´ampliarà el 80% la superfície

La reforma del parc de bombers de Solsona n´ampliarà el 80% la superfície

L'actuació permetrà posar al dia l'edifici existent i ampliar-lo per cobrir l'augment del servei...

La Fira del Bolet de Solsona planta cara al mal temps

La Fira del Bolet de Solsona planta cara al mal temps

El mercat es va instal·lar a la plaça Major tot i la pluja del matí La resta d'actes i tallers es...

La línia d´ajuts a empreses només ha rebut sis peticions

La línia d´ajuts a empreses només ha rebut sis peticions

La convocatòria de l'Ajuntament de Solsona subvenciona empreses noves i existents i creació de...

Fira del bolet del Solsonès: un certamen per divulgar els coneixements micològics

Fira del bolet del Solsonès: un certamen per divulgar els coneixements micològics

Els més petits podran descobrir diumenge el món dels bolets en un taller impartit per la biòloga...

L´alcalde de Solsona defensa la contractació del criador per a la gestió de la gossera

L´alcalde de Solsona defensa la contractació del criador per a la gestió de la gossera

Rodríguez assegura que el benestar dels animals és la seva prioritat

Ecologistes i animalistes no descarten portar el cas de la gossera de Solsona al Síndic

Ecologistes i animalistes no descarten portar el cas de la gossera de Solsona al Síndic

El nom del nou responsable de l'equipament ha generat malestar entre els defensors dels animals

Enllaços recomanats: Premis cinema