La Festa Major de Solsona enriquirà el seu patrimoni immaterial amb la recuperació de dues obres musicals que probablement van ser creades per a les festivitats del segle XIX per l'organista de la catedral. Així, la música que va sonar aleshores tornarà a sonar amb la interpretació de l'orquestra Patinfanjàs durant l'homenatge a la Mare de Déu del Claustre i en la pujada de la comitiva cap a la plaça Major.

La recuperació ha estat possible gràcies al músic solsoní Albert Fontelles, qui n'ha fet la reconstrucció i qui s'encarrega de recuperar el patrimoni musical de la ciutat. Enguany ha descobert les dues obres que s'estrenaren, molt probablement i segons la investigació del músic, durant les festivitats del 1891, un moment històric en què la població volia recuperar l'esplendor perduda i confiava en el restabliment del Bisbat de Solsona, que havia quedat suspès poques dècades enrere. Les peces corresponen a un pasdoble i una marxa de processó que, segons l'hipòtesi de Fontelles, podrien haver estat composades pel qui va ser organista de la catedral de Solsona en aquell moment, Francesc Miró. Tot i això, l'autoria no és clara i també és possible que ell només en fos l'arranjador. "La figura de l'organista era molt destacada en l'època. Sovint eren els encarregats d'escollir quina música sonava per les festivitats més destacades, que a més coincidien amb els principals actes litúrgics de l'any", explica Fontelles. A més, afegeix que tenien un important coneixement musical.

Les obres se sumen al pas doble que el 2011 ja va recuperar el musicòleg d'un altre organista de la catedral de Solsona, Ramon Pujol, qui ocupà el càrrec a principi del segle XX.

Aquesta investigació encaixa amb el caràcter tradicional de la festa, que manté un programa permanent i inalterable des dels seus inicis, fa més de tres segles i mig. Una particularitat és que va ser reconeguda per la Generalitat el 2008 quan van declarar-la festa patrimonial d'interès nacional. Com diu la regidora de Cultura, Sara Alarcón, "el programa respon als fets històrics de Solsona". Així doncs, el programa d'enguany torna a portar com a actes centrals tots els rituals: des de la missa cantada per l'escolania i la capella de música de la Mare de Déu del Claustre, la circumval·lació, amb els tirs dels trabucaires, la missa concelebrada, els ballets tradicionals i la tornada, entre d'altres. Evidentment amb la companyia dels gegants, els nans, la mulassa, el drac i els cavallets.

Les entitats, organitzacions i veïns de Solsona s'encarreguen de fer realitat la resta de les activitats, com són les exposicions que el Museu Diocesà i Comarcal estrenarà a principi de setembre, Quan les pedres parlen. Megalitisme a Catalunya, i la dedicada a l'arquitecte Bernadí Martorell. "En aquesta edició es reforça el paper del Museu", ha destacat la regidora.

Alhora, s'estrenarà l'obra Game Over Shakespeare, dirigida per Aleix Albareda. Se celebrarà el VI Concurs de músics al carrer, la Tractorada popular del Solsonès i la Trobada d'acordionistes.

Amb tot, el consistori preveu destinar-hi un pressupost de 94.000 euros.