El Solsonès conserva un extens i ric patrimoni barroc repartit per bona part dels municipis de la comarca, tot i que encara és molt desconegut fora d'aquest territori. Amb l'objectiu de divulgar aquest llegat, el Patronat de Turisme i l'Ajuntament de Riner -amb el suport econòmic de l'Agència Catalana de Turisme- ha creat l'Espai Barroc, un centre d'interpretació d'aquest període artístic, que va iniciar-se a la fi del segle XVI. Les instal·lacions es troben a la primera planta de la Casa Gran del Miracle, a Riner, que també s'ha rehabilitat per a l'ocasió. El responsable del Patronat de Turisme del Solsonès, Josep Caselles, ha apuntat que el projecte vol "posar en valor" el patrimoni barroc de la comarca i oferir un producte turístic "genuí", ja que "no existeix enlloc més de Catalunya".

El projecte de creació de l'Espai Barroc ha anat acompanyat de diverses actuacions a nou esglésies de la comarca -Lladurs, Sant Llorenç de Morunys, Pinell, Llobera, Pinós, La Molsosa i Riner- amb l'objectiu de fer visitables els seus retaules barrocs. El cost global del projecte ha estat de 421.000 euros, un 90% dels quals han estat finançats per la Generalitat a través de l'Agència Catalana de Turisme. Tot i que les obres van finalitzar a principis d'any, no ha estat fins ara que els seus gestors han començat a fer-ne difusió.

L'Espai Barroc es troba a la primera planta de la Casa Gran del Miracle, en un espai on antigament hi havia les habitacions on s'allotjaven els pelegrins que passaven pel santuari. Segons ha explicat a l'ACN l'alcalde de Riner, Joan Solà, el "centre neuràlgic" del barroc a la comarca es troba al santuari del Miracle i "aprofitant que aquí tenim un retaule barroc impressionant, però que a la vegada és molt desconegut, vam considerar oportú que hi havia d'haver un punt de partida per difondre la resta de patrimoni barroc que tenim a la comarca aprofitant els visitants que vénen".

D'una banda, el nou equipament vol difondre al visitant les característiques i la història de l'estil barroc en general i, de l'altra, donar a conèixer el patrimoni que hi ha a la comarca del Solsonès. El centre d'interpretació exposa elements històrics de l'època com ara la reproducció d'una estança-dormitori de pelegrins o diversos exvots, que la comunitat benedictina del Miracle ha cedit a l'exposició. A més, aquests elements es combinen amb les noves tecnologies amb diversos audiovisuals sobre la música del barroc o la seva història.

Pel que fa al patrimoni solsoní, el centre d'interpretació dedica un espai complet al barroc de la comarca on es destaquen les 14 obres més importants. Entre aquestes s'hi troba el Santuari del Miracle de Riner, obra del vigatà Josep Morató, que es va començar a construir a mitjan segle XVII; l'església romànica de Sant Llorenç de Morunys, que havia comptat amb quinze retaules, la majoria barrocs; l'església de Sant Pere de Matamargó, amb cinc retaules del barroc tardà; o la Catedral de Solsona, un complex d'edificis que daten des de finals del segle XII fins al XVII d'estils romànic, gòtic i barroc, declarada bé cultural d'interès nacional.

Una 'app' per apropar el patrimoni barroc al visitant

A l'espai expositiu el visitant també té l'oportunitat d'utilitzar una aplicació mòbil sobre el barroc de la comarca, que també es pot descarregar amb anterioritat des de casa. Segons ha detallat Solà, a l'aplicació hi ha una explicació detallada dels elements barrocs més importants del Solsonès i també aporta informació sobre com arribar-hi, els horaris de les esglésies o bé si s'hi duen a terme visites guiades. Pel que fa a les visites, el batlle de Riner ha explicat que durant l'agost es posaran en marxa visites guiades a l'entorn del Miracle i de l'espai expositiu, i des del Patronat de Turisme també es treballa per oferir visites guiades a diferents punts d'interès del barroc.