Aquest 1 de setembre el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC) celebra el 20è aniversari de la seva inauguració. Creat amb l'objectiu d'oferir una formació pràctica universitària en matèria forestal i convertir-se en un espai d'investigació i desenvolupament, el centre ha complert amb escreix les expectatives inicials, segons declara l'actual director, Denís Boglio. "Som el principal actor del sector forestal a Catalunya i clau pel que fa a matèria ambiental", assegura Boglio. I afegeix també el paper destacat del CTFC a la resta del món, especialment als països de la mediterrània, és que "treballem amb 17 estats diferents, dels quals 8 són mediterranis".

El Centre Tecnològic va ser una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal del Solsonès, la Diputació de Lleida i la Universitat de Lleida, que necessitaven una institució que impartís les pràctiques als estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària. La primera seu es va situar a l'edifici del Seminari de Solsona, que va ser rehabilitat especialment per acollir l'entitat de nova creació.

Al llarg del seu recorregut, la instal·lació s'ha dedicat a potenciar l'economia rural, millorar la gestió forestal (convertir el bosc en una oportunitat i no pas en un problema) i elaborar estudis i programes sobre la conservació d'espècies. En definitiva, persegueix la modernització i la competitivitat del sector.

Per tal de recordar fins on han arribat i el camí que els queda per recórrer, celebraran l'1 de setembre un acte institucional que tindrà la presència de la consellera d'Agricultura i actual presidenta de l'entitat, Meritxell Serret.

Creació de llocs de treball

El Centre té una plantilla de prop de 100 persones, un nombre significatiu comparat amb la gran majoria d'empreses i entitats del Solsonès. Boglio destaca que aquesta ocupació és "de qualitat".

En les dues dècades ha dut a terme gairebé 900 projectes (locals i internacionals), ha participat en la publicació de 250 llibres i ha publicat 550 articles científics sobre els treballs realitzats. A més, ha organitzat més de 800 cursos de formació i 330 jornades de debat.