La gent gran ha omplert durant els dies d'agost el Casal Cívic Xavier Jounou de Solsona. Una resposta positiva a la mesura que l'Ajuntament de la capital del Solsonès ha posat en marxa aquest estiu: per primera vegada, l'espai dedicat a la gent gran de l'edifici està obert durant tots els dies de vacances.

L'obertura del centre respon a una petició que va fer el Consell de la Gent Gran al consistori. Per al Consell, no podia ser que els avis no tinguessin cap espai de relació social on anar a la ciutat durant els dies de vacances. "Hi ha persones grans que no tenen enlloc més on anar a passar les hores. El Casal Cívic és un espai on poden anar a relacionar-se amb altra gent de la seva edat i així evitar la soledat que alguns pateixen", exposa Imma Serra, vicepresidenta del Consell de la Gent Gran de Solsona.

Per a Serra, un dels principals problemes amb els quals es topen les persones d'edat més avançada, especialment aquelles que tenen dificultats de moviment, és l'aïllament. "Per això no podia ser que un mes l'any s'haguessin de quedar a casa tancades, sense moure's ni distreure's", apunta la vicepresidenta.

Gairebé ple com a l'hivern

La iniciativa ha donat bons resultats, ja que les dependències que hi ha obertes -la sala d'estar de l'entrada, la sala del billar i els lavabos- han estat gairebé tan plenes com ho estan durant l'hivern.

De moment, enguany, el centre està obert de quatre a set de la tarda, i el consistori assumeix el cost de la despesa de la consergeria i la neteja. Quan acabi el mes, es valorarà entre les parts implicades si la concurrència ha estat l'esperada i justifica l'esforç extra, però per a Serra està ben clar: "hem d'obrir cada any, els avis ho necessiten, no podem fer festa".

A més, el Casal Cívic Xavier Jounou està situat dins del centre de la ciutat i, per tant, és un bon lloc on poden arribar sense gaires problemes la majoria de persones grans.

A part d'això, Serra valora que aquesta petita acció ajuda a millorar la qualitat de vida dels avis, "a qui hauríem de respectar i aconseguir que no es trobessin sols en cap moment".

El Consell de la Gent Gran, òrgan format per solsonins que proven de representar els interessos del col·lectiu de les persones grans, ja va arribar a un acord amb les institucions competents per obrir el centre els diumenges durant el curs escolar. Ara s'hi ha sumat l'estiu. L'entitat, d'altra banda, també s'encarrega de tirar endavant activitats dedicades als jubilats durant l'època escolar: manualitats, balls de saló, puntes de coixí o tai-txi. Diverses propostes pensades per a persones més actives i amb més possibilitats de moviment i per a usuaris amb més dificultats físiques. Els tallers no es programen a l'estiu perquè no n'hi ha demanda, segons exposa Serra.