El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona està preparant una exposició pròpia sobre l'arquitecte Bernardí Martorell Puig, que va fer realitat el cementiri modernista d'Olius, declarat bé d'interès nacional i que enguany celebra el centenari de la seva construcció.

Amb el títol L'arquitecte de capçalera Bernardí Martorell i Puig en el centenari del Cementiri d'Olius (1916-2016), el Museu inaugurarà la mostra el dimarts 6 de setembre, amb l'arribada de la festa major, i l'allargarà fins a l'inici del 2017.

Segons Mossèn Lluís Prat, director del museu, la temàtica escollida és una forma de celebrar l'efemèride de l'obra més destacada de l'arquitecte a la comarca. "Olius té la sort de disposar d'una gran construcció d'estil modernista, un corrent arquitectònic molt present a la Catalunya urbana, però, en canvi, molt estrany de trobar a les zones rurals: aquesta n'és l'excepció", va assegurar Prat.

Un cementiri dins de la natura

La principal particularitat del cementiri d'Olius és que respecta l'entorn natural on està situat, de manera que en comptes de transformar qualsevol dels elements del paisatge que ocupaven l'espai, com arbres o roques, el que fa és integrar-se entre ells, com si formés part de la mateixa naturalesa. "La gràcia de la construcció és que trenca amb l'estructura del segle XIX, formada per carrers de nínxols i xiprers, i crea una estructura en base al paisatge", va explicar Joaquim Maria Puigvert, comissari de l'exposició. A més del cementiri pròpiament dit, la instal·lació també incorpora una capella que s'inspira en l'estil gaudinià.

Amb tot, l'exposició pretén recordar el valor del cementiri i la trajectòria d'un arquitecte que va arribar a la comarca sota el guiatge del bisbe de Solsona del moment, Francesc Vidal i Barraquer. Martorell va ser el seu arquitecte de capçalera al llarg del recorregut del religiós, de Solsona a Tarragona. A la comarca no va construir res més, però, en canvi, sí que va dirigir diverses reformes i projectar els plànols de dues esglésies que mai es van arribar a fer realitat a causa de la manca de pressupost. "L'exhibició també incorpora plànols i un audiovisual on s'explica la construcció de l'església del col·legi dels escolapis de Sabadell, molt similar a les que havia pensat per al Solsonès i que finalment no van arribar a ser", va continuar Puigvert.

El comissari va destacar que el títol triat no és per casualitat, "arquitecte de capçalera" significa que, a més de les construccions del bisbat, també dissenyava tot el que tenia relació amb Vidal i Barraquer, per això a la mostra hi tenen presència una custòdia modernista i un bàcul de bisbe, que van ser pensats per Martorell.

Tot plegat es complementa amb una visita guiada al cementiri el dia de la inauguració i una jornada amb conferències. També s'ha publicat un catàleg per completar tota la informació.

Junt amb la mostra de Martorell, el museu també estrenarà l'u de setembre una altra exposició -no pròpia- sobre el megalitisme a Catalunya.