L'empresa escollida per l'Ajuntament de Solsona per fer el manteniment de les noves instal·lacions de la gossera ha generat polèmica en alguns sectors ecologistes i animalistes. La notícia de la posada en marxa del nou centre de recollida de gossos, llargament reivindicada, va rebre una bona acollida entre la població però, arran de fer-se públic que les tasques de manteniment, recollida dels animals perduts i abandonats i lliurament dels animals amb propietari es contractarien a l'empresa de Josep M. Barbens, un conegut criador de gossos de la ciutat, s'ha generat debat entre alguns sectors que creuen que no és el perfil idoni per a la gestió de les instal·lacions.

Fina Rufete, una de les voluntàries de l'Associació de Defensa dels Animals de Solsona (ADAS), entitat que ha estat fins ara l'encarregada de gestionar la gossera provisional de l'Ajuntament, ha explicat a Regió7 que en converses amb l'Ajuntament "ja vam manifestar-nos en contra de posar un criador de gossos com a encarregat del manteniment de la gossera , perquè la filosofia dels criadors i de les protectores d'animals són contràries".

Rufete ha afegit, però, que l'ADAS està negociant un conveni amb l'Ajuntament en el qual, previsiblement, el consistori els encarregarà tota la gestió de visites a veterinaris, esterilitzacions dels animals, entrevistes amb els possibles adoptants, tràmit de les adopcions i altres tasques que ja estan fent actualment, com la gestió dels voluntaris i l'organització de les passejades dels animals. Així, "si nosaltres ens podem continuar ocupant del benestar dels animals, hem d'acceptar que el manteniment s'adjudiqui a l'empresa que l'Ajuntament cregui que és millor".

Tot i això, Rufete també ha manifestat que l'ADAS i "altres associacions de defensa dels animals del territori que ens estan expressant el seu suport mitjançant les xarxes socials, creiem que seria millor que al capdavant de la gossera hi hagués algú que compartís la filosofia d'esterilitzar els animals i potenciar-ne les adopcions i no pas algú que fa negoci fent criar els seus gossos".

Precisament, mitjançant la seva pàgina de Facebook, l'entitat ecologista Ipcena ha fet públic el seu rebuig a la contractació de Barbens per a la gestió del manteniment de la gossera, al·legant que existeix un antecedent d'una denúncia per maltractament animal que li van posar el Mossos d'Esquadra, l'any 2012. En referència a aquest tema s'ha manifestat l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, que ha dit que des de l'Ajuntament "no seran jutges de ningú" i ha explicat que no s'ha demostrat mai que fossin certs els fets que es van denunciar.

Així, quan el consistori es va plantejar un model de gestió de les instal·lacions es van adreçar a Josep M. Barbens i a tres empreses més per tal que presentessin la seva oferta, a partir de les condicions que es van establir des de l'Ajuntament. Entre aquestes empreses hi ha Riuverd, cooperativa d'inserció que és l'entitat que actualment fa el manteniment de les instal·lacions provisionals. L'alcalde ha explicat que, a més d'una bona oferta econòmica, la proposta presentada per Barbens permet donar servei de recollida d'animals abandonats els set dies de la setmana, fet que no estava inclòs en altres propostes. A més, "pel fet de ser professional del sector disposa de material, com un carro per transportar els animals, que serà d'utilitat".

Tot i això, Rodríguez ha expressat que l'equip de govern vol esbrinar l'origen de la polèmica que recullen les xarxes socials, on fins i tot s'ha iniciat una recollida de signatures virtuals a Change.org per demanar a l'Ajuntament que canviï de parer respecte a la contractació de Barbens. El batlle diu que "donem a cada cosa la importància que té, però amb Ipcena, per exemple, sí que hi volem parlar". Rodríguez ha manifestat que en aquest moment estan en plena negociació dels convenis de gestió de les instal·lacions i que per tenir la total confiança en l'ADAS, de cara a tancar l'acord, volen estar segurs que no han estat partícips de la generació de la polèmica al voltant de la gossera.