"100 anys d'arquitectura i paisatge", sota aquest títol s'organitza avui una jornada inclosa en la commemoració del centenari cementiri modernista d'Olius.

La jornada inclou una visita comentada al cementiri, a càrrec de Marc Manzano, l'autor del projecte de restauració del conjunt, i diverses xerrades centrades en el món de l'arquitectura i al voltant d'aspectes molt concrets: cementiris, modernisme, paisatge i la figura de Bernardí Martorell. Les conferències tindran lloc al Museu Diocesà i en seran els ponents el director del museu, Lluís Prat, l'alcalde d'Olius, Antoni Màrquez, i Raquel Lacuesta, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, a més del restaurador Marc Manzano. L'organitzador de la jornada és el Museu de Solsona en col·laboració amb l'Ajuntament d'Olius i la parròquia de Sant Esteve.

Enllaçant amb la jornada, a les 7 de la tarda tindrà lloc la inauguració i la presentació del catàleg de l'exposició que el museu solsoní ha preparat per celebrar l'efemèride del cementiri d'Olius, que anirà a càrrec de Joaquim Maria Puigvert, de la Universitat de Girona. La mostra, anomenada "L'arquitecte de capçalera, Bernardí Martorell en el centenari del Cementiri d'Olius (1916-2016)", permetrà acostar-se a la figura i obra dels arquitectes diocesans, particularment de Bernardí Martorell i Puig, arquitecte de capçalera del bisbe Francesc d'Assís Vidal i Barraquer i responsable del projecte i execució de l'obra del cementiri.