El bisbe de Solsona insta els catòlics a col·laborar en la futura Constitució

La glossa d'aquest diumenge fa una crida a interessar-se activament pel procés participatiu

10.09.2016 | 07:37
El Bisbe de Solsona (esquerra) dissabte passat a Berga.

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, anima, a la glossa del Full Parroquial de diumenge, els catòlics de la diòcesi a «interessar-se» pel procés de participació ciutadana que ha de permetre elaborar una nova Constitució. Novell, en el seu escrit, demana a tots el fidels, tant si són partidaris com contraris a la independència, que s'interessin activament per aquest darrer punt del full de ruta pactat per les forces independentistes majoritàries al Parlament de Catalunya.

No és la primera vegada que Novell dedica la seva glossa setmanal, part d´una homilia o declaracions als mitjans de comunicació a parlar de temes relacionats amb el dret a decidir i el procés sobiranista que viu el país. Ja l'any 2012, durant el sermó de festa major va determinar «moralment legítimes» les aspiracions independentistes i va autoritzar els seus feligresos a seguir aquests postulats. Així, una vegada més, el posicionament de Novell respecte d´un tema d'interès de la societat catalana –des que va prendre possessió no ha refusat mai expressar la seva opinió sobre l'actualitat– contrasta amb el del bisbe de Vic, que no s'ha pronunciat mai sobre fets que no siguin de caire estrictament religiós.

A la glossa de l'11 de setembre, que titula Som-hi!, el bisbe solsoní fa esment de la situació actual del procés i anima «els fidels laics a participar activament» en aquest procés, però, a fer-ho d'acord amb la doctrina social de l'Església per tal que les aportacions «siguin coherents amb la fe que professem».

Novell qualifica els catòlics de col·lectiu rellevant «amb una comprensió de la persona, de la societat i el be comú» que és important que quedi reflectida en el redactat de la Constitució del nou estat per tal que sigui el «marc de convivència de tots».

El bisbe argumenta la necessitat de la participació dels fidels per assegurar que la nova norma defineixi un estat que «aplegui els mínims de convivència comuns i drets individuals i col·lectius». Amb la col·laboració dels catòlics, i d´acord amb les doctrines de la seva Església, afirma al seu escrit que la Constitució podrà defensar els drets dels més vulnerables i no «apostar per un sistema que fomenti les desigualtats»; podrà ser respectuosa amb el fet religiós i la tradició cristiana i no «lesionar la llibertat religiosa i la presència pública i social de l'Església catòlica». El bisbe afegeix que la norma fonamental podrà «respectar i garantir el dret dels pares a l'educació religiosa i moral dels seus fills». Novell també fa referència al posicionament de la Constitució en temes com l'avortament o l'eutanàsia dient que el document marc «pot respectar el dret fonamental a la vida des de la seva concepció fins a la seva mort natural» en contraposició amb «emparar un «drets» individuals que hi atempten.

Finalment, el bisbe també expressa que la norma suprema hauria de «respectar la identitat sexual natural de cada persona» i no «influïda per la ideologia de gènere, consagrar legalment la lliure i reversible decisió de cada individu sobre el propi gènere».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema