Ahir al migdia, Solsona va donar el tret de sortida a cinc dies de festa major amb la primera tronada a la plaça Major i un reconeixement al trabucaire Ignasi Vila, que als 88 anys és el segon membre més veterà de la colla solsonina. Ell mateix va ser l'autor de la trabucada inicial des del balcó consistorial abans de la salutació de l'alcalde, David Rodríguez.

Des de fa dos anys, en aquest primer acte del programa es dóna protagonisme a un dels membres dels Trabucaires de Solsona, la colla més antiga del país. L'alcalde, en agraïment a la seva contribució a fer perdurar la tradició trabucaire a Solsona, va fer un breu repàs de la biografia d'Ignasi Vila, més conegut com el Nasi, de qui va destacar la dedicació al camp i les aficions, totes "en contacte directe amb la terra: la caça, caminar, anar a buscar bolets i cuidar l'hort fins no fa pas gaire". Així que, amb aquest perfil, "no és d'estranyar que, als anys setanta, ja fa uns quaranta anys, tingués interès a fer-se trabucaire, i des d'aleshores ha estat un dels seus integrants més actius".

Davant del públic que es va congregar davant de l'ajuntament per participar a la primera cercavila de la festa major, David Rodríguez també va fer menció de Joan Isanta, "el nostre pregoner de referència", jubilat recentment, per a qui va demanar un aplaudiment. Isanta havia posat veu al pregó d'inici de festa durant més de 30 anys. Des del Corpus passat, el substitueix el músic Ivan Vilaseca, que, com és tradició, en el decurs de la cercavila convida els solsonins a participar en la celebració i a engalanar els balcons amb domassos i senyeres.

Durant la salutació, el batlle va posar en relleu les "desenes d'institucions i entitats" que fan que la celebració en honor a la patrona "sigui grossa de veritat", i va assegurar que "el principal actiu" de la Festa Major de Solsona, declarada Festa patrimonial d'interès nacional, és "la vasta col·lectivitat que hi ha darrere".

Els actes es van reprendre al vespre amb la primera baixada d'autoritats des del consistori fins a la catedral per assistir al cant de la Salve, a càrrec de l'Orfeó Nova Solsona, i, posteriorment, al castell de focs.

Avui, Solsona viurà el primer dia dels actes centrals de la seva festa major amb els ballets tradicionals i el lliurament de les bandes a les noves pubilles. A la tarda, serà el torn de l'homenatge a la Mare de Déu del Claustre, amb el ball de l'àliga i el cant dels goigs.