ActivaMent Catalunya Associació, l'entitat sense ànim de lucre de salut mental en primera persona, ha presentat una petició davant del departament de Salut per demanar que el sistema sanitari públic posi a disposició de les persones que així ho sol·licitin un intèrpret de llengua de signes.

L'entitat afirma que en molts serveis del sistema sanitari públic català actual no hi ha disponibilitat, per a usuaris que tinguin discapacitat auditiva o de sordesa, d'aquest servei d'interpretació, i valoren que aquest fet dificulta la bona comunicació i l'accés a la informació entre el professional sanitari i l'usuari amb discapacitat auditiva.

En concret, ActivaMent denuncia el cas del Centre de Salut Mental d'Adults d'Althaia de Manresa, a l'Hospital Sant Joan de Déu. Atès que no existeix aquest servei d'intèrpret, una de les sòcies de l'entitat amb discapacitat de sordesa té grans dificultats per poder-se comunicar i rebre correctament la informació sanitària procedent dels professionals, i aquest fet li comporta problemes i malentesos. D'acord amb l'associació, la necessitat d'una persona intèrpret es fa molt evident, no tant quan es visita el metge de capçalera, en què és senzill anar acompanyat d'un familiar o amic que ajuda a millorar la comunicació, sinó en el cas de visites amb metges psiquiatres o psicòlegs, ja que, en aquestes especialitats, sovint, el pacient necessita una intimitat i confidencialitat més elevades.

ActivaMent ha explicat que l'associació, que disposa de recursos econòmics limitats, ha contractat, a través de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), els serveis d'un intèrpret per tal que la seva sòcia pugui assistir i participar en els Grups d'Ajuda Mútua, que són la principal activitat de l'Associació, i que n'obtingui els beneficis de benestar, d'acompanyament, d'escolta activa i de comprensió que sovint necessiten les persones amb una problemàtica de salut mental. ActivaMent reclama al departament que posi a disposició de qualsevol persona usuària del sistema sanitari públic que ho requereixi un servei d'interpretació de la llengua de signes davant del professional sanitari públic.

Fins ara, l'entitat no ha rebut resposta respecte de la petició.