La temporada de bolets d'aquest any ha començat molt tímidament en algunes comarques catalanes, principalment en alguns indrets del Pirineu, però encara es fa difícil trobar-ne. A la resta de Catalunya, amb l'excepció d'algun punt molt concret, la temporada encara no ha començat i caldrà esperar l'arribada de les desitjades pluges del mes de setembre perquè els bolets comencin a aparèixer.

Però els tècnics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), tenint en compte les prediccions meteorològiques a llarg termini, que preveuen una tardor una mica més càlida del que és habitual i amb menys pluviometria, anuncien que la campanya de bolets 2016 serà inferior a la mitjana dels darrers 20 anys, que s'estima en 57 kg/ha de bolets l'any. Aquesta xifra correspon a una producció global de 69.000 tones a tot Catalunya, de mitjana.

Juan Martínez de Aragón, doctor enginyer de forests i investigador del CTFC, puntualitza que "la producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges", de com siguin d'espaiades, de les temperatures i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions. Afegeix que "encara que les properes setmanes les pluges fossin abundants i es donessin les millors condicions per a la producció de bolets, ja no és possible, si més no al Pirineu, que la temporada sigui de les considerades extraordinàries", perquè ja s'ha perdut el setembre i seria molt difícil que la producció total fos tan elevada. La temporada de l'any 2014, amb 217 kg/ha, és considerada excepcional.

Martínez de Aragón ha explicat que "les estimacions de les produccions són mitjanes que es calculen a través de models matemàtics de producció de bolets, que s'han obtingut després de 20 anys de fer mostrejos micològics". Els fan a les 120 parcel·les permanents de les quals disposa el CTFC i que estan distribuïdes pels boscos catalans des de l'Alt Pirineu fins al Prelitoral. També recullen la informació meteorològica de cadascuna de les parcel·les i les dades d'humitat del terreny i d'humitat ambiental, fet que els permet relacionar la producció amb aquest paràmetre.

A partir del mes de juliol, al Pirineu, i fins al novembre habitualment, visiten cada setmana les parcel·les per recollir-ne tots els bolets -comestibles i no comestibles- que produeixen i inventariar-los. Aquestes dades són les que després serveixen per elaborar els models d'estimació de la producció. El CTFC va ser el primer centre de recerca que va inventariar la producció de bolets a Catalunya i actualment encara és l'únic que ho fa.

Els models matemàtics tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d'aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (de juliol a novembre). Per conèixer la disponibilitat d'aigua, clau perquè es compleixin les previsions de producció, els investigadors del CTFC es basen en les prediccions a llarg termini obtingudes del National Center for Environmental Prediction.