El Consell Comarcal del Solsonès és l'ens competent per a la gestió de l'aportació que el departament d'Ensenyament fa cada curs per a transport col·lectiu, ajudes de desplaçament i menjador escolar, i gestionarà més de 500.000 euros amb aquesta finalitat durant aquest curs. Els fons són transferits des del departament a l'ens comarcal en funció de les sol·licituds que el Consell tramita a l'inici de cada curs escolar i que corresponen als alumnes que tenen dret a alguna de les subvencions que el departament convoca.

Segons indiquen les bases de la convocatòria d'aquests ajuts, qualsevol infant que hagi de canviar de municipi per manca d'oferta educativa allà on viu té dret a utilitzar gratuïtament el transport col·lectiu si aquest passa a prop de casa seva. Si no es així, se li dóna una subvenció individual de desplaçament que compensa el quilometratge que ha d'assumir la família per portar l'infant fins al centre educatiu. D'altra banda, els beneficiaris de qualsevol tipus de beca de transport també tenen dret al servei de menjador subvencionat. A més, el Consell també tramita els ajuts de transport i menjador per a alumnes que, tot i no trobar-se fora del municipi de Solsona, tenen una distància fins al centre educatiu superior a 3 km i/o dificultats socioeconòmiques.

Tot i que en aquestes dates encara es troba oberta la segona convocatòria de les beques fonts del Consell Comarcal han explicat que el nombre de beneficiaris dels ajuts és molt semblant cada curs perquè encara que finalitzin alguns alumnes de 4t d'ESO s'hi incorporen els nous de P3.

Actualment el Consell gestiona les 7 línies de transport col·lectiu que porten als centres escolars del Solsona els infants des de la Coma, Navès, Freixinet i Ardèvol, el Pi de Sant Just, així com també el transport de Sant Llorenç a la Coma i el transport dels alumnes amb necessitats educatives especials i el taxi de transport adaptat al Pi de Sant Just.

Un total de 221 alumnes utilitzaran, a priori, aquestes 7 rutes de transport escolar. Aquest servei es paga directament des de l'ens comarcal i el cost del curs passat va ser d'uns 233.000 euros. El curs escolar que tot just comença, 441 alumnes han sol·licitat beca de menjador i transport escolar. De les sol·licituds que s'han enviat al departament, 124 alumnes tenen concedit un ajut individual de desplaçament (5 més que el curs anterior) i 180 alumnes tenen el menjador escolar subvencionat en la seva totalitat.

Consten, a més, 153 alumnes que tenen un ajut parcial per al menjador escolar. Aquestes beques parcials s'atorguen a alguns dels alumnes del mateix municipi però que viuen a una distància mínima de 3 km o que tenen problemes socioeconòmics. El curs passat hi va haver 193 alumnes amb beca de menjador del 100%, i 155 van tenir un ajut parcial.

Francesc Xavier Mas, vicepresident primer i conseller comarcal d'Educació i Transports, destaca la importància d'aquest servei pel fet que "tant en el transport col·lectiu que cada dia apropa centenars d'alumnes al seu centre educatiu, com en les ajudes de desplaçament i menjador escolar, s'ofereix un suport tan imprescindible com necessari en una comarca disseminada com la nostra".