Els experts del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) valoren positivament l'ús de ratpenats com a element per controlar determinats tipus de plagues d'insectes atès que aquests són l'aliment principal de la majoria d'espècies de ratpenat. Així, la introducció de caixes niu que permetin l'establiment d'una colònia estable de ratpenats en explotacions de vinya o pomera ecològica, per exemple, pot donar un excel·lent resultat en el control d'algunes plagues d'aquests conreus.

El CTFC participa des de fa anys en diversos projectes que inclouen l'estudi dels ratpenats tot i que encara no ha pogut realitzar un estudi integral d'aquests petits mamífers a la comarca del Solsonès per manca d'un finançament adequat. A més, a diferència d'altres espècies, en què qualsevol persona amb uns prismàtics -om en el cas dels ocells-, pot fer-ne l'observació i el cens, els ratpenats requereixen un equipament que té un cost elevat i el fet d'haver de ser observats de nit també en dificulta l'estudi per part de voluntaris o aficionats.

L'estudi dels ratpenats no permet només aprofundir en el coneixement d'aquests mamífers sinó que són també indicadors de la realitat de l'entorn on viuen. Així, per exemple, en el marc d'un estudi de la Fundación Biodiversidad s'ha pogut capturar a la comarca del Solsonès un exemplar d'un ratpenat de Bechstein que és un espècimen amenaçat, molt estrany, i que només es cria i viu en rouredes madures. Aquesta captura ha servit per determinar el bon estat de salut dels boscos de la comarca.

Nit dels ratpenats

Enguany se celebra la 12 nit dels ratpenats. Es tracta d'una activitat divulgativa que va posar en marxa el Museu de Ciències Naturals de Granollers i a la qual s'han anat afegint molts municipis. Aquest any, per primera vegada es té la participació de la Sociedad Española para la conservación i el estudio de los murciélagos (SECEMU) fet que ha portat diversos municipis de l'estat espanyol a afegir-se a la iniciativa que ja fa anys que es du a terme en altres països europeus.

El CTFC, que organitza la Nit dels ratpenats a Solsona amb el GNS, ha programat un taller per als més petits, una xerrada a càrrec del biòleg David Guixé. La Nit acabarà amb una passejada nocturna per tal d'observar l'activitat dels ratpenats mitjançant l'ús de detectors d'ultrasons.