Xavier Fabrés i Andreví, membre del Centre Excursionista de Terrassa, ha cedit una col·lecció de més de 2.000 instantànies de la comarca del Solsonès al Consell Comarcal. Les imatges van ser capturades per Fabrés entre els anys 1998 i 2005, i partir d'aquesta setmana seran custodiades per l'Arxiu Comarcal del Solsonès després del conveni signat a tres bandes i subscrit per l'autor de les instantànies, el Consell Comarcal del Solsonès i el mateix arxiu. Aquestes fotografies corresponen a diversos indrets de la comarca i són el resultat de les excursions i sortides que l'autor ha fet pel Solsonès al llarg dels anys.

Són especialment significatives i peculiars les fotografies que reflecteixen el paisatge del Solsonès abans i després del gran incendi que va assolar la comarca l'estiu del 1998. Aquest incendi va colpir de manera especial l'autor de les imatges, atès que tenia diverses vinculacions amb la comarca, i, a través de la fotografia, va voler deixar constància d'aquell fet que va canviar sobtadament la fisonomia del paisatge del Solsonès.

Xavier Fabrés també és un gran aficionat a les excursions en bicicleta, fet que el va dur a publicar, l'any 2005, un llibre de diversos itineraris que es poden fer per la comarca, En BTT pel Solsonès: 20 itineraris (Cossetània Edicions), publicació que recull algunes de les fotografies que Fabrés havia fet i que ara ha cedit a l'ens comarcal. Amb aquesta donació, el Consell i l'Arxiu passen a custodiar les 2.000 imatges i les posen a disposició dels usuaris de l'arxiu i d'altres interessats que les vulguin examinar.