El CTFC participa en un projecte de dinamització de la Barcelona rural

BCN Smart Rural vol "reconnectar" la població de la Barcelona urbana amb el seu entorn rural

24.09.2016 | 08:44
Boglio, Guiteras i Rovira en la presentació del projecte

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) participa en el projecte BCN Smart Rural, liderat per la Diputació de Barcelona i on treballarà conjuntament amb l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), els Grups d'Acció Local creats amb el suport dels fons Feader i els consorcis i les agències de desenvolupament econòmic que treballen al territori.

BCN Smart Rural és un projecte que vol impulsar estratègies intel·ligents de desenvolupament del territori no metropolità de Barcelona. El van presentar ahir el vicepresident primer i responsable de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació, Dionís Guiteras, juntament amb el director del CTFC, Denis Boglio, i el president de l'ARCA, Miquel Rovira.

Segons Guiteras, el projecte "vol ser una eina que ajudi Barcelona a interactuar i reconnectar amb el món rural, i que el món rural tingui en la ciutat de Barcelona el seu gran aliat". Per fer-ho, va explicar el vicepresident de la Diputació, el projecte s'estructura en tres grans línies: una primera d'agrosilvopastoral que vol "reivindicar els productes agraris, els productes del bosc i també potenciar la comercialització del sector agroalimentari". En el segon bloc del projecte s'inclouen les accions destinades a la "dinamització del món rural per donar-li les eines necessàries per créixer i per tal d'afavorir les oportunitats de la gent que hi viu", i la tercera part va destinada a fer que el bosc, que representa el 60% del territori, sigui viable i que deixi de "poder tirar endavant només si és amb subvencions".

El director del CTFC, Denis Boglio, per la seva banda, va explicar que el paper de l'ens forestal en el projecte és el d'"aportar experiències d'èxit que hagin funcionat en altres llocs i que es puguin aplicar aquí", i, alhora, "desenvolupar coses noves que millorin la qualitat de vida de les zones rurals"

El territori on s'ha de desenvolupar el projecte és l'àmbit de la demarcació de Barcelona no metropolitana, però Guiteras diu que "la intenció és que sigui replicable en altres territoris". BCN Smart Rural té un pressupost de 5 milions d'euros i s'ha presentat a la convocatòria de projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) que estan emmarcats en el programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, promogut per la Unió Europea. Ara és el departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya qui l'ha de resoldre en un termini màxim de sis mesos. Si s'accepta, les actuacions que hi estan incloses es desenvoluparan en el període 2017-2020.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema