El Consell Comarcal del Solsonès i el Patronat de Turisme tenen una plantilla molt feminitzada amb el 76 % de dones entre els seus treballadors per només el 24 % d'homes. Així dels 46 treballadors de l'ens comarcal, 35 són dones, per només 11 homes. Aquesta és una de les conclusions que s'extreu de la diagnosi de gènere que l'ens comarcal ha elaborat, prèvia a la redacció del seu Pla Intern d'Igualtat d'Oportunitats entre homes i dones, i que va ratificar aquesta setmana el ple de la institució. Els autors de la diagnosi justifiquen aquest fenomen fent referència a la tradicional segregació horitzontal del mercat de treball que evidencia que l'administració pública concentra un nombre més gran de dones.

La diagnosi també destaca que, pel que fa a òrgans de govern, la situació és inversa i hi ha una presència més gran d'homes que de dones. Així, el ple del Consell té una proporció del 68 % d'homes pel 32 % de dones. La comissió de govern del Consell i la junta del Patronat de Turisme gairebé assoleixen la paritat, amb diferències de només sis punts entre homes i dones.

A la junta de govern del Consell la proporció és del 43 % de dones pel 57 % d'homes, és a dir dels set membres, tres són dones, i a la junta de l'ens turístic, entre els 15 components hi ha set dones.

El personal del Consell pateix una segregació vertical. Així, dels onze homes que treballen a l'ens comarcal, la meitat, el 55 %, són responsables d'àrea, mentre que en el cas de les dones aquest percentatge baixa fins al 9 %, atès que només tres de les 35 dones disposen d'aquesta categoria. El sector femení de la plantilla ocupa el gros del personal tècnic, els administratius, els auxiliars administratius i les treballadores familiars.

Però també hi ha una asimetria en les àrees que ocupen els homes i les dones. Així, les dones es concentren en les àrees d'atenció a les persones, com ara els serveis socials, l'atenció al públic i l'atenció i cura a les persones, mentre que els homes es concentren sobretot en àrees més tècniques i es troben al capdavant de les principals àrees de gestió de l'ens, com són la gerència, els recursos humans, la intervenció o la secretaria. L'excepció és la presidència de l'ens, que actualment ocupa una dona, Sara Alarcón.

Tot i aquesta excepció, la diagnosi de gènere del Consell Comarcal estableix que l'ens té el sostre de vidre entre els càrrecs tècnics i els de cap d'àrea.