El departament d'Agricultura de la Generalitat inicia aquest setmana la campanya de tractament aeri d'una part dels boscos catalans afectats per la plaga de la processionària del pi. S'actuarà en 43 municipis de 12 comarques que són les zones més afectades de Catalunya amb l'objectiu d'intentar rebaixar les poblacions d'aquesta plaga. Entre les hectàrees de terreny boscós que es fumigaran se n'inclouen gairebé 7.000 de la comarca del Solsonès i 3.500 que corresponen a boscos del Berguedà.

La selecció de les zones a tractar es fa considerant diferents paràmetres com el grau d'afectació de l'any anterior, la reiteració de les afectacions o l'impacte paisatgístic, entre d'altres. Les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalunya amb hiverns i tardors molt temperats han contribuït al creixement d'aquesta plaga.

D'acord amb els experts del departament, el tractament més efectiu per combatre la processionària en l'àmbit forestal és l'aeri realitzat a la tardor, quan les erugues es troben en els primers estadis de desenvolupament. Aquests tractaments es duen a terme a les zones on les poblacions són més altes per tal d'evitar que els boscos pateixin defoliacions importants i la població els problemes d'urticària. El producte plaguicida que s'utilitza en aquests tractaments per al control de la processionària és un producte biològic, el Bacillus thuringiensis kurstaki.

En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan des d'un helicòpter o amb un avió. Al global del territori, 8.000 ha es fumigaran des d'avions i prop de 12.000 des d'helicòpters. Al Solsonès, el tractament en avioneta es farà a les zones de Navès -2.200 hectàrees-, una zona fronterera a cavall entre Navès, Montmajor i l'Espunyola de 1.800 ha i Castellar de la Ribera i Pinell, on se'n tractaran 600. La resta, més de 2.300 ha als municipis de Solsona, Lladurs, Olius i Navès es fumigaran mitjançant un helicòpter.

Al Berguedà s'utilitzarà l'helicòpter per tractar els boscos de l'Espunyola i Montmajor, unes 1.300 hectàrees en total i mentre que les 300 de la Quar i les 1.900 de la zona de Borredà, les Lloses i Vilada es fumigaran des d'una avioneta.