La collita de poma ecològica de muntanya del Solsonès arribarà a les 100 tones

L'agrupació de productors 'BioLord' compta amb una quinzena de socis del Solsonès, la Cerdanya i el Pallars Sobirà

04.10.2016 | 12:40
Plantació de poma ecològica de muntanya a Sant Llorenç de Morunys

Els productors de poma ecològica de muntanya, agrupats sota la marca 'BioLord', preveuen que aquest any podran collir al voltant d'un centenar de tones d'aquest fruit. La campanya de recol·lecció va arrencar fa unes setmanes, i aquesta setmana començaran a collir la varietat Golden, de les set que conreen. Tot i les dificultats amb què s'han trobat els productors "per la manca d'experiència en les plantacions de muntanya", segons ha explicat a l'ACN el president de l'Associació Agrària Ecològica de Muntanya, Josep Pintó, la superfície de conreu augmenta cada any i tenen una bona resposta de merct.

'Bio Lord' va sorgir de la mà d'un grup de propietaris de la Vall de Lord (Solsonès) a finals del 2012 inspirant-se en l'experiència dels Alps italians. El primer any els propietaris van plantar dues hectàrees i en aquests moments ja han arribat a les 17. El president de l'Associació Agrària Ecològica de Muntanya, Josep Pintó, ja explicat que enguany preveuen collir al voltant de 100 tones, una xifra similar a la de l'any passat.

Tot i aquest creixement exponencial en els últims anys, Pintó no amaga les dificultats que comporta cultivar un producte d'aquestes característiques. "Hem començat un projecte molt agosarat, amb material vegetal que no coneix ningú i, sobretot, ens falta informació i experiència en cultivar productes a muntanya", ha detallat l'empresari, que ha afegit que tot i que estan pagant "la conidicó de novells", calculen que arribaran al centenar de tones.

Un color i gust intens

Totes les pomes de la marca 'BioLord' es cultiven a més de 700 metres d'alçada, ja que, segons Pintó, "les característiques que dóna la terra i la propietat són molt diferents que les de la plana". Segons l'impulsor de la iniciativa, la poma de muntanya té tres característiques que la diferencien de la resta. El primer és el color, "que és més intens degut a l'oscil·lació tèrmica que hi ha entre el dia i la nit". La segona és la "crocanticitat de la polpa", ja que, segons Pintó, "són pomes que, degut a la climatologia de muntanya, no paren mai de madurar". Finalment, la tercera característica diferencial és l'acidesa, "a diferencia de la poma de la plana que és molt dolça".

La demanda dels productes 'bio'

Tot i que la producció de la poma ecològica de muntanya encara és petita, Pintó ha explicat que la demanda no para de créixer. El productor solsoní ha expressat que la bona qualitat de la poma ha fet que el resultat comercial hagi estat molt millor del que en un principi esperven. A més, el president de l'associació ha valorat el fet que les pomes 'Bio Lord' també han entrat al mercat convencional tot i el seu elevat preu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Solsonès

Ecologistes i animalistes no descarten portar el cas de la gossera de Solsona al Síndic

Ecologistes i animalistes no descarten portar el cas de la gossera de Solsona al Síndic

El nom del nou responsable de l'equipament ha generat malestar entre els defensors dels animals

La Freixera celebra deu anys de la seva posada en marxa

La Freixera celebra deu anys de la seva posada en marxa

L'hotel solsoní va reunir ahir amics, clients i proveïdors i va mostrar l'ampliació i la...

L´ACA fa millores de seguretat a l´interior de la Llosa del Cavall i la Baells

L´ACA fa millores de seguretat a l´interior de la Llosa del Cavall i la Baells

S'han instal·lat proteccions anticaiguda a les galeries perimetrals de les dues preses

Els pastors estrenen web per reivindicar el seu ofici i el producte de proximitat

Els pastors estrenen web per reivindicar el seu ofici i el producte de proximitat

Pasturem.cat agrupa membres d'arreu de Catalunya i vol reduir la quantitat d'intermediaris i...

Els socis del Carnaval avalen la proposta de fer l´arribada per la carretera de Torà

Els socis del Carnaval avalen la proposta de fer l´arribada per la carretera de Torà

L'assemblea de socis va ratificar l'única candidatura que s'havia presentat per dirigir l'entitat

Enllaços recomanats: Premis cinema