Una dotzena d'establiments de Solsona disposen de les noves guardioles amb les quals recaptar fons per comprar aliments frescos per al Rebost Solidari del Solsonès. Així mateix, la campanya amb què es crida a la col·laboració ciutadana per engruixir el banc d'aliments ha canviat de format i s'han creat nous tiquets més econòmics, d'un euro en lloc de dos com fins ara, bescanviables per qualsevol producte fresc. Es poden trobar a les caixes de vuit establiments.

Són les noves possibilitats de solidaritzar-se amb aquesta iniciativa del Pla d'emergència social de Solsona, coordinada per l'Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès, Càritas Arxiprestal de Solsona -responsable de la gestió dels productes frescos-, Creu Roja del Solsonès i la Fundació Volem Feina.

Durant el 2015, 79 famílies van ser ateses pel Rebost Solidari. Tot i que aquest banc d'aliments té un bon romanent de producte envasat, que es recull mitjançant les caixes que es troben en diferents establiments de la ciutat i en els recaptes conjunts d'aliments que es duen a terme a tot el territori i que permet donar assistència a tots els seus usuaris, en el cas del producte fresc, la situació no és la mateixa. L'escassa disponibilitat d'aquest tipus de productes, com ara peix, carn, iogurts, ous i verdures, va portar les entitats a replantejar les vies amb què recaptar diners per adquirir-ne.

Fins ara, a les caixes dels establiments que col·laboren amb el Rebost Solidari, els ciutadans podien trobar tiquets que costaven 2 euros i que corresponien a un determinat grup d'aliments, -làctics, carns, peixos, verdures- i era el mateix usuari qui escollia amb quin grup d'aliments volia col·laborar. Amb el canvi de sistema es creu que serà més fàcil el recapte, atès que la despesa per al ciutadà que hi col·labora s'ha reduït, i alhora el Rebost podrà sol·licitar de l'establiment aquells productes que siguin més necessaris a cada moment.

D'altra banda, els responsables i voluntaris del Rebost apel·len a la solidaritat d'aquells ciutadans que tinguin excedents de producció en els seus horts particulars per tal que en puguin fer donació per pal·liar les necessitats dels usuaris del Rebost. En cas que es disposi d'aquest verdura excedent i es vulgui fer una aportació al banc d'aliments, es pot contactar directament amb els voluntaris de Càritas Arxiprestal al telèfon 973481920.