La Masia Albets, al terme municipal de Lladurs, acollirà d'aquí a un any aproximadament un hotel de quatre estrelles vegà i ecològic. La iniciativa sorgeix de la jove Megan Albets, filla del propietari de la casa, que, juntament amb la seva parella, van decidir anar a viure a la masia familiar de segle XI i muntar-hi un negoci. Ambdós són vegans des de ben joves, i els va semblar que un petit hotel familiar, de només 9 habitacions, que incorporés tota la filosofia de vida que comporta el respecte als animals i també l'ecologisme, era el que els esqueia més. L'oferta d'aquest tipus d'establiments és molt reduïda i només n'hi ha 6 més al món que incorporin els dos vessants -vegà i ecològic-.

Megan Albets ha explicat a Regió7 que, a més del menjar, "també tota la roba de l'hotel serà orgànica", la calefacció de l'hotel funcionarà amb biomassa dels boscos de la finca, que té 200 hectàrees, de les quals 30 són de conreu, que també passarà a ser ecològic per abastir el mateix hotel i restaurant. La resta de l'energia, ha explicat Albets, "no ens la podem fer nosaltres, de moment, perquè és una altra gran inversió, però la comprarem a l'empresa Somenergia, que és totalment sostenible i renovable".

Albets és conscient que el 80% del públic que vindrà a l'hotel no serà vegà, "però cada cop més gent que no és vegetariana estricta s'acosta a aquest tipus d'establiments, perquè es tracta d'una cuina que es posa bé", diu. La previsió que tenen és començar les obres a final d'aquest mes d'octubre per poder obrir d'aquí a un any aproximadament. L'hotel Albets és un dels 7 projectes que el programa Leader cofinança aquest any 2016 a la comarca del Solsonès. En total, els set expedients aprovats rebran un total de 358.256,45 euros; a l'Anoia s'han aprovat quatre expedients per un import de 228.746,51 euros, i el Bages té dos expedients aprovats amb un import de 74.554,74 euros.

A més de Casa Albets, al Solsonès s'ha aprovat la millora de dos hotels i d'un càmping, a part de l'ampliació i millora d'una serradora, d'un centre d'exhibició d'aus rapinyaires i la creació d'una carnisseria i rostisseria. A l'Anoia, les inversions són per a dues cases de turisme rural, la millora d'una empresa de llavors i una d'injecció de plàstic, i pel que fa al Bages, són un nou centre de salut i la millora d'una empresa cafetera.